A Lego felszólította a dél-kaliforniai rendőrséget, hogy ne Lego emojival takarják ki a letartóztatottak arcát

külföld
március 27., 07:31

A dél-kaliforniai, murrietai rendőrség legalább 2023. eleje óta tesz ki olyan képeket a közösségi média oldalukra, amiken pixelezés helyett inkább Lego-fejekkel takarják ki a letartóztatott emberek arcát.

Azonban ez senkinek nem tűnt fel, egészen addig, amíg a rendőrség egy erről szóló posztot nem tett ki az Instagramra. A poszt címe az volt, hogy „miért takarjuk el az arcukat?” A képen öt gyanúsított állt, akiknek különböző arckifejezésű Legók takarták az arcukat. A bejegyzés a továbbiakban egy kaliforniai törvényre hivatkozott, amely január 1-jén lépett életbe, és korlátozta a részlegeket a közösségi médiában való tartalmak megosztásában. Ugyanis a korábbi gyakorlat szerint közösségépítés címszó alatt a hatóságok előszeretettel rakták ki a közösségi médiára az erőszakos bűncselekmények gyanúsítottainak fotóit, amelyeken egyáltalán nem kellett kitakarniuk a letartóztatottak arcát, holott később a tárgyaláson lehet, hogy kiderült, ártatlanok. Egy 2022-es törvény szabályozta azt, hogy a nem erőszakos bűncselekményt elkövetők arcát nem lehet mutogatni.

Az új törvény most arra kötelezi a bűnüldöző szerveket, hogy 14 napon belül távolítsák el ezeket a galériákat, az erőszakos bűnelkövetők esetében is.

„A murrietai rendőrkapitányság büszke a közösség előtti átláthatóságára, ugyanakkor tiszteletben tartja mindenki jogait és a törvény által biztosított védelmét; még a gyanúsítottakét is” - írta a murrietai rendőrség az új törvényre hivatkozva. Ennek megoldására találták ki, hogy a képeket továbbra is megosztják, de a gyanúsítottak arcát Lego emojikkal takarják ki.

Csakhogy ez nem tetszett a játékgyártónak, ezért megkérte a rendőrséget, hogy ne használják fel termékeiket erre a célra, amit a rendőrségi közlemény szerint tiszteletben is tartanak. (Guardian)