Az NKA által támogatott orosz propagandaoldal után nyomoz a kémelhárítás a HVG cikke szerint

POLITIKA
március 31., 11:15

„Lelepleztünk egy oroszbarát hálózatot, amely az orosz befolyás terjesztésére és az európai biztonság aláásására irányuló műveletet dolgozott ki. Két magánszemélyt és egy jogi személyt felvettünk a szankciós listára. A hazai hatóságok ezt követően lefoglalták vagyonukat” - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön.

A szankcionáltak között volt Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán politikus és a voiceofeurope.com, amelyek egy európai szintű oroszbarát befolyásolási művelet vezetői voltak. Fiala azt is elmondta, hogy más országokban is várhatók akciók és bejelentések, és valóban:

  • a lengyel kémelhárítás is bejelentette, hogy vádat emeltek egy lengyel állampolgár ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy az orosz szolgálatoknak kémkedett,
  • és Mark Rutte holland miniszterelnök is aggasztónak nevezte az uniós politikusok befolyásolására irányuló oroszbarát kísérleteket, kijelentve, hogy Hollandia „megteszi, ami szükséges”.

Az EU-ban nagy a felháborodás, de a magyar kormány természetesen egy szót sem szólt eddig. Pedig a HVG információi szerint a magyar kémelhárítás is részt vett a hat európai szolgálat közös akciójában.

A lap megbízható forrásból úgy tudja, „a cseh elhárítás akciója valójában egy olyan titkosszolgálati művelet része, amelyben több európai kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhárítás is koordináltan dolgozott össze.” A nyomozásban hat európai szolgálat vehetett részt, ahogy hat európai országból szerveződött az az oroszbarát szélsőjobboldali politikai szövetség, amiben a Mi Hazánk is benne van.

A HVG emlékeztet rá, hogy volt már ilyen szervezkedés korábban: az a jobbikos Kovács Béla próbálkozott vele, akit aztán 5 év fegyházra ítéltek kémkedésért, de aztán Oroszországba szökött. A HVG szerint az egyik személy, aki az elhárítás látókörébe került a mostani nyomozás során, az a francia Nicolas de Lamberterie, aki már a kétezres évek közepén a Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi elnökeként tevékenykedett. Akkor és azokban a körökben, ahol KGBéla is.

Tavaly augusztusban Lamberterie, illetve a Fidesz holdudvarából a Mi Hazánk holdudvarába áttelepült Szakács Árpád közösen szervezett könyvbemutatót, majd a Mi Hazánk parlamenti konferenciát azoknak a külföldi politikusoknak, akik új EP-frakció megalapításán dolgoztak.

Lamberterie szerepel a Visegrad Post szerzői között, de azt Almássy Ferenc üzemelteti - ez a lap áll az elhárítás érdeklődésének középpontjában a HVG rálátó forrásai szerint. Róla a Magyar Narancs korábban azt írta, hogy egy „multinál dolgozott, ám a 2015-ös menekültválság idején rákapott az írásra és egy szponzor segítségével nem sokkal később elindította saját, Visegrád Post nevű, francia és angol nyelven megjelenő honlapját, melynek ő a főszerkesztője és egyetlen főállású szerzője.” Az alig ismert és ritkán frissülő lap egyszerre kormánybarát és fordít kiemelt figyelmet a Mi Hazánkra. Almássy 2017-ben három nyíltan oroszbarát politikai szereplőt nevezett meg, akik közel állnak hozzá: Orbán Viktor, a régi, szélsőjobboldali Jobbik és a kommunista Thürmer Gyula.

A valós aktivitást alig mutató Visegrad Post 2019-ben és 2020-ban 4 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, az NKA-t felügyelő Kásler Miklós miniszteri keretéből.

A HVG információi szerint „az európai titkosszolgálati művelet során kiderült: a Visegrád Post ugyanolyan orosz finanszírozású, mint a Voice of Europe.” A lap kérdéseire sem Almássy, sem a magyar szolgálatokat felügyelő Miniszterelnöki Kabinetiroda nem reagált.