A kampánya első napján megöltek egy mexikói polgármesterjelöltet

bűnügy
április 02., 19:16

A kampánya első napján megölték Mexikó egyik legerőszakosabb városának polgármesterjelöltjét, ezzel is növelve a halálos áldozatok számát az ország történelmének legvéresebb választásaival kapcsolatban.

Bertha Gisela Gaytánt egy Celayán kívüli településen lőtték le, ahol a Morena, a mexikói kormánypárt színeiben indult. Egy videón látható, amint aktivisták és a Morena támogatóinak egy csoportja sétál az utcán, mielőtt lövések dördülnek.

Adrián Guerrero, a Morena egyik képviselőjelöltje szintén meghalt a támadásban.

A június 2-i választások előtt nem ez az első gyilkosság: szeptember óta legalább 22 polgármesterjelöltet ölhettek meg Mexikóban.

Mexikó eddigi legnagyobb választásai jönnek: a választásokon dől el, hogy ki lesz Andrés Manuel López Obrador elnök utódja, illetve több mint 20 ezer tisztséget töltenek be szövetségi, állami és önkormányzati szinten.

Celaya Guanajuatóban van, ahol gyakran több a gyilkosság, mint bármelyik másik mexikói államban. Tavaly 60 rendőrt öltek meg az államban.

Az erőszak a különböző szervezett bűnözői csoportok közötti területi és üzleti harcot tükrözi.

Gaytán pár órával a halála előtt sajtótájékoztatón ismertette a korrupció elleni küzdelemre és a biztonság javítására vonatkozó javaslatait Celayában.

A nemzeti gárda tagjai és katonák a gyilkosság helyszínén
photo_camera A nemzeti gárda tagjai és katonák a gyilkosság helyszínén Fotó: Oscar Ortega/AFP

A politikai erőszakot követő Data Cívica kutatószervezet szerint a támadások és gyilkosságok kb. 80 százaléka az önkormányzati szinten történik. „Itt a szervezett bűnözés nagyobb területi kontrollt tud gyakorolni”, az önkormányzatok ellenőrzik a helyi költségvetést és a rendőrséget, azt, hogy ezek a rendőrök mindent megtesznek-e, amit kell, vagy hagyják, hogy bizonyos dolgok megtörténjenek – mondta Itxaro Arteta, a Data Cívica munkatársa.

Az áldozatok minden politikai párt között megoszlanak, de leggyakrabban a hivatalban lévő jelöltet kihívót ölik meg. A 2021-es választások során elkövetett támadások elemzése szerint 32 gyilkosságból 25 esetben volt ez a helyzet.

Michoacán államban, ahol februárban ugyanazon a napon megöltek két jelöltet ugyanazon a településen, legalább 34 másik jelölt döntött úgy, hogy nem indul. A Data Cívica legutóbbi kutatása negatív korrelációt talált a köztisztviselők elleni támadások és a választási részvétel között. (Guardian)