Ausztria fokozza a határmenti ellenőrzéseket a német drogliberalizáció miatt

határ
április 02., 16:16

Ausztria fokozza az ellenőrzéseket az osztrák–német határ közelében a Németországban hatályba lépett drogliberalizáció miatt – közölte az osztrák belügyminisztérium.

Egy nő betép az ottawai parlament előtt az éves 4/20-as tüntetésen 2018. április 20-án.
photo_camera Egy nő betép az ottawai parlament előtt az éves 4/20-as tüntetésen 2018. április 20-án. Illusztráció: Lars Hagberg/AFP

Az új németországi drogtörvény megengedi minden 18. évét betöltött német lakosnak legfeljebb 25 gramm marihuána birtoklását, továbbá három kannabisznövény tartását rekreációs célú felhasználásra, illetve kimondja azt is, hogy július 1-től minden felnőtt csatlakozhat kannabisztermelő nonprofit szervezetekhez, ahol marihuánát vásárolhat.

Ausztria nem tervezi követni Németország példáját, sőt meg akar akadályozni bármiféle drogkereskedelmet az osztrák-német határon. „A rendőrség fokozott ellenőrzéseket tervez, különösen a Németországgal határos tartományokban, hogy a függőséget okozó szereket és a kábítószer hatása alatt álló járművezetőket kivonják a forgalomból” – közölte Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, aki szerint az intézkedés az összes úthasználó védelmét szolgálja.

A belügyminisztérium közlése szerint az ellenőrzésekhez civil ruhás rendőröket és regionális közlekedési hatóságok szakembereit csoportosítják át, akik képzésükből adódóan felismerik a kábítószer-használat tüneteit. (MTI)