Brit miniszter: Senkit nem csukhatnak le azért, mert büdös

külföld
április 02., 13:06

A brit alsóház előtt fekszik egy törvényjavaslat, ami új alapokra helyezné a hajléktalanokkal szemben foganatosítható hatósági intézkedéseket.

A tervezet szerint a rendőrök akkor intézkedhetnének a közterületeken életvitelszerűen tartózkodókkal szemben, ha „kellemetlenséget vagy kárt” okoznak környezetükben. Vita pont arról zajlik, mi számít ilyen esetekben kellemetlenségnek vagy kárnak, a büntetőtörvény szerint ugyanis ebbe beletartozhat az is, ha valaki „túlzott zajt okoz vagy szagokat terjeszt”.

Gillian Keegan, brit oktatási miniszter 2024 február 6-án a Downing Street 10 előtt
photo_camera Gillian Keegan, brit oktatási miniszter 2024 február 6-án a Downing Street 10 előtt Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/Anadolu via AFP

10 konzervatív képviselő azt akarja elérni, hogy az intézkedések csak azokra vonatkozhassanak, akik agresszívan koldulnak, és zaklatják a járókelőket – ne azokra, akik közterületeken kénytelenek tölteni éjszakáikat. Kerüljön ki például a tervezet szövegéből az, hogy valaki azzal is zavarhatja a környezetét, ha bűzt áraszt.

„Senkit sem lehet kriminalizálni azért, mert hajléktalan, és nincs hol laknia, ugyanakkor jogszabályainknak tartalmazniuk kell olyan rendelkezéseket, amelyek segítik a rendőrséget az olyan magatartások megfékezésében, amelyek miatt a lakosság nem érzi magát biztonságban” – nyilatkozta az ügyben Gillian Keegan brit oktatási miniszter, aki szerint pontosítani kell emiatt a törvénytervezet szövegét.

Keegan szerint a legfontosabb, hogy a hajléktalan emberek számára lehetőséget biztosítson az ország, hogy ne kelljen az utcán élniük. A Sky News kérdésére a miniszter megerősítette azt is, hogy senki ellen nem lehet intézkedni csak azért, mert büdös. Ellenben ha valaki agresszíven viselkedik vagy zaklatja az embereket, azzal szemben jogi alapot kell teremteni az intézkedéshez.

Keegan szerint a cél az, hogy olyan egyensúlyi helyzetet teremtsen a jogi környezet, hogy ami fenyegető, az ellen legyen jogalap fellépni, de csak mert valakinek nincs hol élnie, ne kriminalizálják létezését. A miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy Rishi Sunak egyetért Keegan szavaival.

Angliában az elmúlt egy évben negyedével nőtt a hajléktalanok száma, bár még mindig kevesebben vannak mint a járvány kitörése előtt. A kormány állítsa szerint évi közel 2,5 milliárd fontot fordít a hajléktalanok elszállásolására. Az új jogszabály alapján pénzbírságot is kiszabhatnak majd a hajléktalanokra és akár le is tartóztathatják őket, ha agresszívan vagy zavaróan lépnek fel. (BBC)