A drogok miatt országos vészhelyzetet hirdettek ki Sierra Leonéban

külföld
április 06., 16:22

Meredeken emelkedik a szintetikus droghasználat az afrikai országban, ezért az ország elnöke Julius Maada Bio országos vészhelyzetet hirdetett, és felszólította a kormányt, hogy állítsa meg a kush néven ismert olcsó és halálos szintetikus kábítószer használatának növekedését – írja a CNN.

A kormány szerint a marihuána, a fentanil és a tramadol erősen addiktív keveréke már több száz ember halálát, illetve mentális sérülését okozta az első, négy évvel ezelőtti megjelenése óta. Hivatalos adatok egyébként nincsenek arról, hogy hányan haltak meg a drog használata miatt.

Vészhelyzetet hirdetett Sierra Leone elnöke
photo_camera Vészhelyzetet hirdetett Sierra Leone elnöke Fotó: SIA KAMBOU/AFP

Az elnök helyteleníti azt, amit szerinte a kush okoz az ország alapjaira, a fiatalokra nézve. A drog ugyanis nagyon olcsó, ezért könnyen hozzáférhető a kiábrándult, munkanélküli fiatalok számára is Sierra Leonéban, ahol a lakosság mintegy negyede él szegénységben. A kábítószer egyébként már a szomszédos Libériában is felbukkant.

A droghasználat elleni fokozottabb harcot helyi közösségek kezdeményezték, felszólították ugyanis a kormányt, hogy kezelje a helyzetet, és segítsen megbirkózni a droghasználókkal. Bio elmondta, egy kábítószerrel való visszaélésekkel foglalkozó nemzeti munkacsoportot fognak felállítani, melybe a társadalom minden rétegét bevonják, munkáját pedig elnöki tanácsadó csoport fogja felügyelni. A csoport feladata egy ötlépcsős stratégia megalkotása a drogmentes jövő érdekében.