Orbán szerint annyi tőkéje van már 1500 magyar cégnek, hogy külföldön keres megtérülést

gazdaság
április 06., 12:38

Magyarországon van felhalmozott tőke, amely most már Magyarországon kívül keres befektetési lehetőségeket – mondta a miniszterelnök pénteken a boszniai Banja Lukában, a Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság által rendezett üzleti fórum megnyitóján. Kitért arra is, hogy a gazdasági előrejelzések szerint Nyugat-Európában a növekedés potenciálja nagyon alacsony szinten van, Németország recesszióval küzd.

Magyarország az idei két és fél százalékos növekedéssel „királynak számít” - fogalmazott.Szerinte az európai gazdaság dinamikája jelenleg a Balkánon van, mert magas ipari és mezőgazdasági kultúra van, mit Magyarországon. Orbán Viktor azt mondta, azért hisz ebben a térségben, mert 14 évvel ezelőtt a magyar gazdaság is cudarul állt, a magyar gazdaság mérete hetven százalékkal kisebb volt, mint ma. Megjegyezte, 14 évvel ezelőtt a magyar cégek még nem lettek volna itt, mert Magyarország rendkívül tőkeszegény ország volt.

„Ma már vannak regionális bajnokaink”, és mintegy ezerötszáz, külföldön befektetni képes vállalat – közölte a magyar miniszterelnök. A szerb kormány azonban szerinte világosan megmondhatja, milyen szektorokban fogadják a magyarokat szívesen, ahol pedig nem fogadnak szívesen, mert nem akarnak versenytársat, „oda nem jövünk” – közölte Orbán Viktor. Ugyanakkor vegyesvállalatok alakítására is biztatta a magyar cégeket.