Korrupció miatt halálra ítéltek egy ingatlanost Vietnamban

külföld
április 11., 11:20

Vietnam történetének egyik legnagyobb korrupciós ügyében halálra ítélték Truong My Lan ingatlanmágnást, aki a becslések szerint 27 milliárd dollár, átszámítva körülbelül 9810 milliárd forint kárt okozott mintegy 42 ezer embernek, írja Guardian.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A három esküdtből és két bíróból álló testület csütörtökön bűnösnek találta a Van Thinh Phat beruházó cég elnökét a Saigon Commercial Bank (SCB) pénzének több éven át tartó elsikkasztásában. „A vádlott tettei aláásták az emberek bizalmát a párt és az állam vezetésében” – szerepelt az ítéletben.

Lan az ügyészség szerint többek között hamis hitelkérelmeket állított össze, hogy pénzt vegyen fel az SCB-től, amiben 90 százalékos részesedéssel rendelkezett. Azzal is vádolták, hogy kenőpénzt adott állami tisztviselőknek a bank jogsértéseinek és rossz pénzügyi helyzetének eltitkolása érdekében. Lan tagadta bűnösségét, és beosztottjait hibáztatta.

Az ügyben még 85 embert vádolnak megvesztegetéstől és a hatalommal való visszaéléstől kezdve az eltulajdonításon át a banki törvények megsértéséig. Lan 12,5 milliárd dollárt sikkasztott el, de az ügyészek csütörtökön azt közölték, hogy a teljes kár már 27 milliárd dollár, ami az ország 2023-as GDP-jének 6 százaléka. A halálbüntetés azonban szokatlanul súlyos egy ilyen ügyben.