Olyan bekerített vadaskertet tart fenn Mészáros Lőrinc, ahol a fővárosi Állatkert területének harmadára beszorított nagyvadakat lőhetnek le darabonként milliókért

ÁLLAT
április 16., 11:46

Mindössze 8 hektáros, körbekerített területen tart nagy mennyiségű nagyvadat a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Vért Vadászati Kft., hogy az ilyesmire hajlamos ügyfelek ezeket mindenféle korlátozás nélkül, darabonként milliós nagyságrendű áron kilőhessék. Hogy könnyebb legyen elképzelni a méretét: egy 300 méterszer 300 méteres négyzet 9 hektár területű, ez annál pont 2 focipályányival kisebb. Van itt gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó és muflon is. Az ilyen, kilövésre szánt vadakkal telezsúfolt, abszurd helyeket egyébként a vadászok túlnyomó többsége is kineveti vagy elborzadva beszél róluk.

photo_camera Mészáros vadászcégének köszöntőszövege

Itt egyébként összesen 900 hektáros körbekerített területe van Mészáros cégének, ezen belül választottak le egy aprócska részt azoknak, akik karámban szeretnek lövöldözni.

A területet meglátogató Hadházy Ákos független képviselő „állatkertet” emleget, és azt mondja, hogy „szó sincs a természet egyensúlyának megőrzéséről vagy a vad tiszteletéről, a cél egyszerűen csak a vérszomj kiélése”. Egy, a 444-gyel beszélő vadász a vérszomj helyett inkább arról beszélt, hogy az ilyen helyeken vadászók az elit politikai-üzleti körökbe való bejutásért fizetnek ki alkalmanként több millió forintot.

Az állatkertezés pedig bizonyos értelemben még túlzás is: a 8 hektáros terület kevesebb mint egyharmada a Fővárosi Állatkert alapterületének.

photo_camera Szarvasok a karámban

Az ilyen típusú vadászatot Ausztriában például már betiltották. Nálunk a Semjén Zsolt bábáskodásával 2016-ban elfogadott vadászati törvény teremtett lehetőséget ezeknek a helyeknek a jogszerű létrehozására.

A vadaskertekre Semjénék jóvoltából egészen más szabályozás vonatkozik, mint az összes többi vadászterületre. A vadaskertekben nem érvényesek a tilalmi idők és a mennyiségi korlátozások, magyarán itt azt, akkor és akkora mennyiségben lőnek le, ahogy nekik tetszik. De van ennél is abszurdabb: a vadaskertek létesítését lehetővé tevő, 2016-os, Semjén Zsolt-féle vadászati törvény 27/C paragrafusa nem szab semmiféle mérethatárt. Mészáros Lőrinc még egészen nagyvonalú is volt, hogy nem sokkal kisebb karámot húzatott fel, bár lehet, hogy az ok annyi, hogy akkor könnyebben találták volna el egymást az ügyfelek. Semjénék ráadásul azt is kilobbizták, hogy vadaskertbe az unió által nyilvántartott inváziós fajokat kivéve bármilyen, nálunk nem is honos, egzotikus vadat is lehet telepíteni.

Vagyis a törvény értelmében a kamuvadászok kedvéért engedélyezett, körbekerített mészárszékek területére indiai muntyákszarvast, nutriát, ormányos medvét, nyestkutyát, mosómedvét, szürke mókust és burundukot nem telepíthetnek. De ha eszébe jut Mészáros Lőrincnek, oroszlánt, krokodilt, pápaszemes kajmánt vagy struccot jogszerűen. Valójában bármilyen állatfajt idehozhatnának, amivel, ha ellenőrzött módon is, de lehet kereskedni a világban.

Árjegyzéket nem találtam, de az állami vadászterületek árjegyzékei jó támpontot nyújtanak, mert az életszerű, hogy ezek árai alá valószínűleg itt sem mennek. Eszerint egy trófeaméretű szemfoggal rendelkező vaddisznó legalább egymillió forint körüli összegbe kerülhet, egy menő, tízkilós agancsú gímszarvas bika minimum 3,5 2,5 millió forint, egy 4 kilós agancsú dámbika 1,2 millió feletti árú, egy félkilós trófeasúlyt majdnem elérő őzbak pedig legalább 1,2 millió forintba kerülhet. Az elképzelhető, hogy a valós árak ennél akár jóval magasabbak, de igen valószerűtlen, hogy alacsonyabbak lennének.

Az ilyen típusú vadászterületeknek a horgászatban is megvannak a megfelelői, ezek a kicsi, pár hektáros, hatalmas pontyokkal és más fotózható trófeahalakkal teletelepített, úgynevezett műanyag tavak. A normális horgászok ezeket ugyanúgy kiröhögik és az itt fogott rekordhalakat nem veszik figyelembe, ám van egy alapvető különbség: a műanyag tavakon szigorúan vissza kell engedni a halakat.

Update: Meglett az árlista, amit én a cikk publikálásakor még nem tudtam letölteni.

A 10 kilós agancsú gímszarvas bika 2 millió 480 ezer forint, a 4 kilós trófeájú dámbika 1 millió 23 ezer forint. A vaddisznóvadászat költségeit a résztvevők száma is befolyásolja, a vadaskertben ugyanis hajtóvadászatra lehet befizetni. (Ha nagyjából négyzet alakú, akkor 280 X 280 méteres területről beszélünk!) A hajtás ára önmagában 930 ezer forint, ezt legalább 4, legfeljebb 10 résztvevő esetében szervezik meg. Ezen felül kell kifizetni darabonként a kilőtt példányokat. Egy 20 centinél hosszabb szemfogú kan ketrecben lőve 527 ezer forint, a koca 108500. Az árjegyzék tanúsága szerint olyan ember is létezik, aki a karámon belül kismalacokra lövöldözik, darabonként 27900 forintért.

Mint az árjegyzékből is látható, annyi járulékos költség van a nyúzással trófeakifőzéssel, szállással, vadászengedéllyel és egyebekkel együtt, hogy a hétvégi számla a fentiekhez képest tíz- vagy akár százezrekkel is magasabb lehet.

Frissítés 2.: A Vért Vadász Kft. reagált, mint írják, nem 8, hanem 48 hektáron gazdálkodnak.