Feltettek neki egy normális kérdést, mire az államtitkár lényegében azt válaszolta, hogy nyuszika, **szd meg a porszívódat

POLITIKA
április 17., 09:33

Március 25-én mindez előzetes jelzés nélkül leállt a Paksi Atomerőmű 1-es blokkja, ami pár hónappal előtte esett át a nagyjavításon és tankoláson, így elvileg másfél évig működnie kellett volna. Az eseményről a Szabad Európa két nappal későbbi számolt be egy szakkifejezésektől hemzsegő, minden szempontból technokrata cikkben. Tóth Bertalan MSZP-s parlamenti képviselő egy nappal később írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a témában az illetékes miniszterhez. Az itt gyorsan elolvasható kérdés tömör volt, tárgyszerű és üdítően mentes a parlamentben amúgy megszokott felesleges köröktől. A kérdés szövege pont olyan száraz volt, mint a címe:

Mi okozta a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának leállását?

Az így feltett kérdés azért is abszolúte jogos volt, mert mint az atomerőmű oldalán ellenőrizhető, az eseményről közzétett mikroközlemény semmiféle információt nem tartalmazott arról, hogy mi okozta a nem várt leállást:

„Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1. blokkján 2024. március 25-én 10 óra 45 perckor automatikus védelmi működés történt, aminek következtében a reaktorblokk leállt. Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincsen, a szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán.”

Sőt a blokk újraindításáról szóló, két nappal később közleményük sem árult el a világon semmit.

Sőt azóta se árultak el róla a világon semmit.

A kérdésre Lantos Csaba miniszter megbízásából most kedden válaszolt Koncz Zsófia államtitkár. Viccesen terjengős, egyszerre passzív-agresszív és agresszív-agresszív, kocsmai-kötözködős stílusban. Az a poén különösen nagyot üt, hogy egy ilyen tartalmú levél végén ő utasítja el a politikai hangulatkeltést. Íme a válasz, amiben a tárgyszerű kérdésre természetesen semmit sem válaszolnak. Így hiába lett a dolog a Parlamentben is téma, a kormány vagy nem tudja, vagy máig titkolja, mi okozta az atomerőmű 1-es blokkjának leállását.

„PKF/6740- 4/2024-EM

ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM

PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR

Dr. Tóth Bertalan

országgyűlési képviselő
részére

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI, törvény 42. §-ában foglaltak szerint a "Mi okozta a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának leállását?" cimű, K/7962. számú írásbeli kérdésére - Lantos Csaba miniszter úr megbizásából - az alábbi választ adom.

Ahogy a korábbi, ugyanebben a témában benyújtott kérdésére adott válaszomban is felhívtam rá a figyelmét, nem túl hiteles, amikor az. MSZP és személy szerint Ön az ellátásbiztonságért aggódik. Amikor az Önök pártja vezetésével a baloldal kormányzott, felelötlenül külföldi kézbe adták az energiavállalatokat és a földgáztárolókat, igy tizenötször emelkedtek az energiaárak, szó nélkül hagyták megsarcolni a magyar családokat.

Képviselő Úr most azt a magas szintű nukleáris biztonságot félti, melynek a további jogi garanciáit nyújtó atomtörvény módositásáról szóló törvényjavaslat elfogadását Ön nem támogatta. Bizom benne, hogy nem mondok újat Önnek azzal, hogy a Paksi Atomerőműben minden rendszer a biztonság elsődlegessége mellett működik. Az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát, és a 100 MW-ot meghaladó teljesitményváltozásokról minden esetben tájékoztatást ad. Közleményük szerint 2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Kérem Képviselő Urat és az MSZP frakcióját, hogy a Paksi Atomerőmű működését és a nukleáris energia témáját még a választások közeledtével se akarják politikai hangulatkeltésre használni.

Budapest, 2024, április „16"