Elakadt az elnyert támogatások kifizetése a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál

belföld
április 22., 13:53

Egy magyar vállalkozás szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hónapok óta nem fizet bizonyos pályázati nyerteseinek, esetenként akár több tízmillió forintról, vagy akár százmillió feletti összegről van szó, írja a Telex.

A lapot megkereső vállalkozó 2021-ben megkapta a támogatás első felét, de a támogatás második fele nem érkezett meg a hivataltól, ezért a vállalkozás egy darabig önköltségen vitte tovább a projektet. A pályázatok kifizetésének az NKFIH maga is határidőket szab, hogy ne lehetetlenüljenek el menetközben a projektek, a kifizetések mégse történtek meg, hiába kért erre vonatkozó információt a vállalkozó.

A Telex telefonos ügyintézőktől megtudta, hogy a kifizetések elmaradása igaz, amit azzal indokoltak, hogy a hivatal egy új kifizetési rendszert vezet be, ami még tesztüzem alatt van, de van olyan vállalkozó, akinek azt mondták, hogy az államkincstárnál pattog a labda. Az viszont biztos, hogy a kifizetések leállása nem csak a projekteket, de néhány esetben a cégek fennmaradását is veszélyezteti. Állítólag hamarosan az illetékes minisztérium (Kulturális és Innovációs Minisztérium) fog kommunikálni a kialakult áldatlan helyzetről.