A magyar Gen-Z olyan bevándorlóellenes, hogy Rogán Antal mind a tíz óriásplakátját megnyalhatja utána

társadalom
május 28., 05:39

A magyarországi Gen-Z generáció, tehát az 1995-2009 között születettek körében kimagasló a bevándorlókkal szemben érzett ellenszenv – ez abból az elemzésből derül ki, amit a Guardian készített az Eurobarométer múlt héten közzétett kutatása nyomán (az Eurobarométer az uniós intézmények megbízásából 1974 óta rendszeresen végzett, országokat átfogó közvélemény-kutatások gyűjteménye).

A felmérésben a válaszadókat Európa-szerte arról kérdezik, hogy negatívan viszonyulnak-e az EU-n kívülről érkező bevándorláshoz. Az eredményeket a Gen-Z, milleniálok, a Gen-X (1965 és 1980 között születettek) és a baby boomerek (1946 és 1964 között születettek) szerinti bontásban közölték.

Az Eurobarométer eredményei azt mutatják, hogy a legutóbbi uniós választások óta eltelt időben a bevándorlásellenes érzelmek általánosan növekedtek minden korcsoportban. 2019-ben a 15-24 év közötti európaiak 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy negatívan viszonyul a bevándorláshoz, most 35 százalékuk. A 25-34 évesek körében a negatív érzéseket vallók aránya 38-ról 42 százalékra emelkedett.

Magyarországon sokkolóan magas az idegenellenesség. A felmérés szerint a baby boomerek 80, a Gen-X 77, a milleniálok 68 és a Gen-Z 76 százalékának van negatív érzése az EU-n kívülről érkezett bevándorlókkal kapcsolatban.

A lengyeleknél szintén nagyon magas a legfiatalabbak idegenellenessége – de ott sem éri el a baby boomerekét –, de az csak 52 százalékot jelent (a baby boomereké 55 százalék). A szlovénoknál a Gen-Z 59 százaléka bevándorlásellenes, de ez kedvező adat, mert az idősebb generációknál még legalább 70 százalékos ez a mutató (a milleniáloknál a legmagasabb, 74 százalékos).

Nyugat-Európában sem látható egységes trend a korosztályok és a bevándorlásellenesség között. Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a bevándorlásellenesség aránya a generációk között folyamatosan csökken, vagyis minél fiatalabbak a válaszadók, annál elfogadóbbak. A franciáknál a Gen-Z korosztályban nagyon alacsony, 26 százalékos a bevándorlásellenesség, az eggyel korábbi, milleniál generációban viszont 50 százalékos. Finnországban, Cipruson és Máltán viszont a Gen-Z határozottan negatívabban viszonyul a bevándorláshoz, mint a milleniálok.

Kiemelt videóink