Új polgármestere lett a szélsőjobb kedvenc programhelyszínének

POLITIKA
június 09., 22:46

Csókakőn Pálmai Viktor, Lévai Ildikó és Bálint Péter egyaránt független jelöltként indultak a polgármesterségért, Lévai Ildikó nyert.

Önkormányzati választás 2024 Feldolg.: 100%
Fejér

Csókakő

Polgármesterválasztás
Független LÉVAI ILDIKÓ
41.14%
Független BÁLINT PÉTER
33.72%
Független PÁLMAI VIKTOR
25.14%
Képviselőtestület
Független 6
Utolsó frissítés június 11., 14:32

Bálint Péter programját és a neki tulajdonított névtelen kampánylevelet a községi önkormányzat aktuális képviselőtestülete sértett hangvételű cikkben kritizálta az Önkormányzati Hírekben. („Megdöbbenve tapasztaltuk az elmúlt időszak választási kampányával összefüggésben azt a stílust és hozzáállást, amit a Polgármesterjelölt Úr megengedett magának.”)

A település eddigi fideszes polgármestere, Fűrész György nagyban hozzájárult ahhoz, hogy faluja a magyar szélsőjobb kedvenc programhelyszínévé váljék. 2023 májusában saját bevallása szerint véletlenül adott engedélyt a fejér megyei településen megtartott European Fight Night nevű neonáci küzdősport-rendezvénynek. „Az European Fight Night körül kialakult botrányokról, nem volt tudomásunk, és nem tűnt az előjelekből úgy, hogy ez a rendezvény költözik ide” – írta akkor Fűrész. Miután a rendőrség jelezte, hogy sporteseménynek beállított szélsőjobboldali találkozó megrendezésére számítanak, a polgármester már hiába kérte a szervezőket, hogy ne tartsák meg az eseményt. Végül a sportrendezvény „törvényt sértő esemény” vagy „tiltott politikai tevékenység” nélkül, zavartalanul lezajlott.

A nagyjából 1500 lakost számláló Csókakő neve már korábban is többször összefüggésbe került a radikális jobboldallal. 2015-ben a Vértesalja Gyermekei nevű szervezet rendezett itt emléktúrát Adolf Hitler születésnapja alkalmából, Betyárnap nevű rendezvényüket pedig többek között a Betyársereg paramilitáris neonáci szervezet is támogatta.

A településnek van már Nagy-Magyarország tere, Horthy-szobra, a Magyar Királyi Csendőrségnek emléket állító szobra, betyárszobra és turulszobra is.

Szerző: Rehova Kata