Alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is lehet majd szülni

belföld
június 11., 12:42

Hétfőtől bevezetik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is lehet szülni, de csak komplikációmentes várandósság esetén, írja a 24.hu. A szülészeti ellátás teljes átalakításáról szóló törvénytervezet még februárban jelent meg, mostantól a rendelet alapján olyan szülészeti osztályokon is lehet majd szülni, ahol nem lesz koraszülött intenzív (PIC) osztály, de újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem.

Koraszülött inkubátorban.
photo_camera Koraszülött inkubátorban. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Belügyminisztérium rendelete kiemeli, hogy az I. progresszivitás szintű szülészetek kizárólag alacsony kockázati besorolású várandósság szülésvezetését biztosítják és 30 perces távolságban elérhetőnek kell lennie minden ellátásnak. Az újonnan kijelölt szülészeteken pedig lesz császármetszés végzésére alkalmas műtőegység, ébredő/megfigyelő helyiség, és biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést és az ambuláns jellegű szülészeti ellátást is. A hétfőn megjelent rendeletben azonban nem szerepel, hogy mely kórházakban vezetik majd be az alapfokú szülészeti ellátást.

Arra a kérdésre, hogy erre miért van szükség, a minisztérium azt írta korábban a hvg-nek, hogy a lakossági igények hívták életre azt, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.