Különleges bravúrt mutattak be a csömöri civilek, akik olyan hatékonyak, hogy a Fidesz kivonult a településről

POLITIKA
június 11., 11:45

Nem akármilyen választási bravúrt mutatott be a Csömöri Civil Egyesület és polgármesterjelöltje, Fábri István.

A CSCE egyrészt sorozatban negyedjére nyerte meg úgy az önkormányzati választást, hogy minden egyéni körzetet ők vittek el a polgármesteri szék mellett. Másrészt az történt, hogy 2024-ben egy az egyben újraindult a 2019-es győztesekből alakult testület összes tagja és mind győztek is.

Harmadrészt annyira népszerűek, hogy a Fidesznek a létezéstől is elment a kedve.A csömöri civilek teljesítményét még különlegesebbé teszi, hogy pont a NER születésekor lettek az M0-s körgyűrű mellett található település teljhatalmú irányítói. A hagyományosan jobbra húzó és korábban pártok uralta, kisváros méretű nagyközségben a közösségi médiát ügyesen használó civil egyesület a 2010-es nagy Fidesz-henger idején tudott hatalomra jutni, hiába indult el ellene a mindent leuraló párt. De tényleg helyi civilek voltak, évek óta baromi aktívak és népszerűek, így a narancs hullám sem tudja elsöpörni őket. (A választások estéjét velük töltöttem 2010-ben, ebből az élményből írtam riportot a Legyőzhetik-e a Fidesz légióit egy kis falu civiljei? címmel.)

A Fidesz azonban nem szokott könnyen elengedni semmit: a következő alkalommal, 2014-ben olyan megoldással próbálkoztak, hogy egy e célra létrehozott álcivil szervezet, a Szeretlek, Csömör színeiben indultak el. Nem jött be.

2019-ben ezért újra Fidesz néven kísérelték meg a lehetetlent, mindent bevetve: még a helyi általános iskolásokat is belekeverték a kampányba. De nem bizonyult szerencsés döntésnek, hogy a „Tiszta szívvel. Tisza fejjel. Tiszta kézzel.” szlogennel kampányoló jelöltjükről, Bánhidi Balázsról a választás előtt írta meg leleplező cikkében az Index, hogy ő is vádlott egy, a Fővárosi Törvényszéken folyó büntetőügyben, ami bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult.

2024-ben ezért negyedik próbálkozásra negyedik forgatókönyvvel próbálkoztak: egyáltalán nem indultak el, sem nyíltan, sem álruhában.

Csömöri Civil Egyesület mostani és a 2019-es sikere között ezen felül annyi a különbség, hogy a község lakosságszáma időközben átlépte a tízezer főt, így már listáról is bejutott 3 további képviselő. Hogy még autentikusabb legyen a helyi politika, ők sem párthoz, hanem egy másik helyi civil szervezethez, a Közö(ös)ségünkért Egyesülethez tartoznak. Érdekesség, hogy a helyi polgárok dominanciája ellenére egyetlen pártként a DK lehetőséget látott Csömörben és minden körzetben jelöltet állított. Ők mindenütt az utolsó helyen végeztek, 3 százalék körüli támogatottsággal.