Szombathelyen úgy elverték a Fideszt, hogy közgyűlési frakciót sem tud alakítani

POLITIKA
június 11., 10:57

Történelmi vereséget szenvedett Szombathelyen a Fidesz. Az ellenzéki Nemény András megtartotta a polgármester pozíciót, miközben az általa támogatott jelöltek az összes egyéni körzetben győztek.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz jelöltjei csak kompenzációs listáról tudtak bejutni a közgyűlésbe. A testületbe négyen kerültek be, ez viszont nem elegendő a frakcióalakításhoz. Ahhoz minimum 5 képviselőre van szükség.

Még az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián sem tudott győzni egyéni körzetében. A fideszes jelöltet simán megverte a függetlenként, de Nemény támogatásával induló Czeglédy Csaba. Pars mentségére szól, hogy nem volt egyszerű dolga, Czeglédy 1998 óta képviselő a Derkovits-lakótelepen.

Hende Csaba fideszes parlamenti képviselő Pars Krisztiánnal kampányol
photo_camera Hende Csaba fideszes parlamenti képviselő Pars Krisztiánnal kampányol Fotó: Hende Csaba/Facebook

Szombathelyen 1994-től mindig az országot is vezető párt adta a polgármestert. Ezt a trendet törte meg Nemény, aki az ellenzéki összefogás élén győzött 2019-ben. A Fidesznek az egyik legfájóbb veresége volt ez, ráadásul a közgyűlésben sem szerzett többséget.

Idén Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa próbálta visszahódítani a várost, de a kormánypárt polgármesterjelöltje csak 30,28 százalékot szerzett.