Az NVI elnöke szerint „nem volt rendszerszintű probléma a főpolgármester-választás lebonyolításával kapcsolatban”

POLITIKA
július 01., 12:10

„Nem volt rendszerszintű probléma a főpolgármester-választás lebonyolításával és a szavazólapok értékelésével kapcsolatban sem,” jelentette ki a Nemzeti Választási Iroda elnöke az Indexnek. Nagy Attila hozzátette: összesen 285 olyan szavazólap volt a választáson, amin a visszalépett Szentkirályi Alexandrát és egy érvényes jelöltet is beikszelték, mégis érvénytelennek minősítette a helyi szavazószámláló bizottság. Arról, hogy az újraszámlálás napján miért csúszott a Nemzeti Választási Bizottság ülése, elmondta, hogy

„volt körülbelül húsz olyan szavazólap is, amelyen csak félig látszott a pecsét. Ezeket először érvénytelennek minősítették, de az NVB máshogy döntött, függetlenül attól, hogy melyik jelöltre leadott szavazatot tartalmazott az adott lap. Az eljárási törvény szerint két egymást metsző vonal az érvényes szavazat feltétele. Voltak olyan szavazólapok, ahol absztrakt forma vagy paca volt. Mi azt tanítjuk a választási füzetekben, ha egy nagy paca van a körben, az érvénytelen, mert nincs két egymást metsző vonal benne. Ha ez nem egyértelmű, meg lehet vizsgálni lefényképezve és ránagyítva mobiltelefonnal. A szavazólapok áttekintése során ezeket vizsgálta az NVB, és néhány szavazólaptól eltekintve szinte az összesnél egyhangú döntés született.”

Arra a kérdésre, hogy lesz-e bármilyen felelősségre vonás a kiemelkedően sok érvénytelen szavazatot produkáló IV. és VII. kerületi választókörzetek miatt, az NVI elnöke azt válaszolta, hogy méltánytalannak tartaná, ha lenne.

„Óriási munka volt az összes főpolgármester-jelölti szavazólapról kihúzni egy jelöltet. Valahol ezt nyomtatóval tették meg a választási irodák, mivel a szavazólap A4-es méretű volt. Több olyan kerületről tudunk azonban, ahol nyomtatók mentek tönkre a feladattól. Ettől még azt a munkát természetesen el kellett végezni, a jelöltnek pedig joga van visszalépni a határidőig. Álláspontom szerint végeredményében a választópolgárok tudták, hogy kire akarják leadni a voksukat, és a választási szervek jól hajtották végre a feladatot”

- mondta Nagy. Hozzátette: gondolkodnak azon, hogy miként tudnának egy olyan javaslatot megfogalmazni, amely rögzíti, hogy a kiesett jelölt törlését pontosan milyen módon kell végrehajtani, de ehhez olyan szabályra lesz szükség, ami bármely magyarországi településen egységesen végrehajtható, és hogy ez ne csak az A4-es méretű, nyomtatóval könnyen kezelhető szavazólapokra legyen alkalmazható.

Kiemelt videóink