Több mint 13 milliárd forint ment el olyan egészségügyi fejlesztésekre, amiket Takács Péter államtitkár használhatatlannak nevezett

Egészségügy
július 10., 17:34

A magyar kormány 13,4 milliárd forintot költött olyan informatikai fejlesztésekre, amiket Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban használhatatlannak nevezett - írta meg a Szabad Európa.

Az összeg legnagyobb része, 11,5 milliárd forint az európai uniós támogatásból fejlesztett Ápolástámogató Rendszerre (ÁTR) ment el. Az ÁTR a kórházban fekvő betegek adatait tárolná, és az ápolók adminisztrációs feladatait segítené, ha rendesen működne. Egyelőre azonban nem ez a helyzet, Takács egy tavaszi konferencián használhatatlannak nevezte az ÁTR-t.

A rendszert az i-Cell Mobilsoft fejlesztette. Ez a cég korábban Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségével, az R-Korddal fejlesztett vasúti GSMR-rendszert. A kivitelezés azonban annyira rosszul sikerült, hogy a rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomozást indított az ügyben.

A másik kifogásolható minőségű fejlesztés az 1,58 milliárd forintból megvalósult miniHIS volt. Ez a rendszer a háziorvosok és szakrendelések adatkezelését végzi, az ő rendszereiket köti össze az EESZT-vel. Takács a szoftver első verzióját tragikusnak nevezte, később azonban azt mondta, ha nehezen is, de használható. A miniHIS fejlesztésében az i-Cell mellett a kormányközeli 4iG is közreműködött.

Takács Péter
photo_camera Takács Péter Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A harmadik problémás fejlesztés pedig a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) belső rendszerének, az ESZENY-nek (Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartása) a kialakítása volt. Ezen keresztül különböző hatósági ügyeket lehet intézni, a népegészségügy átfogó informatikai rendszereként szolgál.

Takács az ESZENY-ről tavasszal azt mondta, hogy „az ÁNTSZ informatikai rendszerével nagyon nem vagyok megelégedve, mert az nem sikertörténet, és akkor még finom voltam. Sok pénzt költöttünk rá, és nem lett jó”. Ennek ellenére a fejlesztés minimum 320 millió forintba került, a munkát pedig a 4iG vezette konzorcium nyerte el.

Kiemelt videóink