Nemzetközi Bíróság: Izrael telepespolitikája sérti a nemzetközi jogot

külföld
július 19., 18:00

Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért – hirdette ki pénteken a Nemzetközi Bíróság (ICJ).

Benjamin Netanjahu a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban 2019. február 21-én.
photo_camera Benjamin Netanjahu a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban 2019. február 21-én. Fotó: Menahem Kahana/AFP

Az ENSZ hágai székhelyű bírósága azt írta, „a telepesek átszállítása Izrael által Ciszjordániába és Jeruzsálembe, valamint Izrael jelenlétének fenntartása a megszállt területeken ellentétes a negyedik genfi egyezmény 49. cikkével”.

Naváf Szalám, a bíróság elnöke szerint a 49. cikk kimondja, hogy a megszálló hatalom nem telepíthet be, vagy nem szállíthatja át polgári lakosságának egy részét az általa megszállt területre. „Izraelnek a palesztin területeket érintő telepes politikája és vonatkozó intézkedései e területek nagy részének de facto annektálását jelenti. A bíróság megállapítása szerint Izrael szisztematikusan diszkriminálja a palesztinokat a megszállt területeken” – mondta.

A 15 bíróból álló testület szerint az izraeli telepeket Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben a nemzetközi jog megsértésével hozták létre és tartják fenn, a természeti erőforrások felhasználása pedig „összeegyeztethetetlen” a megszálló hatalom nemzetközi jogi kötelezettségeivel.

Izraeli telepesek fürdőznek egy ciszjordániai forrásnál 2023 augusztusában.
photo_camera Izraeli telepesek fürdőznek egy ciszjordániai forrásnál 2023 augusztusában. Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Szalám szerint az izraeli telepek a megszállt palesztin területeken illegálisak. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának és minden államnak kötelessége, hogy ne ismerje el jogszerűnek a megszállást, és ne nyújtson segítséget vagy támogatást a fenntartásához” – mondta az elnök, ahogy azt is, hogy minden államnak együtt kell működnie az izraeli-palesztin konfliktus lezárása érdekében.

Izrael írásban küldte meg véleményét az eljáráshoz. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már a közgyűlési határozat megszületésekor élesen bírálta a meghallgatást. Azt mondta: „a zsidó nép nem megszálló saját területén, így örök fővárosában, Jeruzsálemben sem, és nincs olyan ENSZ-határozat, ami el tudná torzítani ezt a történelmi igazságot”. (Guardian/MTI)