Elgondolkodtató fénykép Erdélyből: tényleg időutazó lenne Joe Jonas, aki a Monarchia hadseregében harcolt az első világháborúban?

idióta rekordok
július 30., 13:24

Olvasónk, Zoltán a múlt héten remek programot talált ki Erdélyben: megnézte a marosvásárhelyi néprajzi múzeum kiállítását, ami első világháborús katonákról szól, a címe pedig az, hogy „Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban”. A kiállításon mászkálva egy felnagyított katonai csoportkép előtt úgy érezte, hogy Joe Jonas néz vissza rá. Pedig a képen nem amerikai tinisztárok, hanem a k.u.k hadsereg katonái pózoltak.

„A kiállítás egyébként jó volt, Joe Jonas pedig meg emlékezetesebbé tette” - értékelt levelében Zoltán.

És igen, arra a Joe Jonas-re gondolt, az amerikai énekes-színészre, az egyik tesóra a Jonas Brothers tesóegyüttesből meg a Disney Channel sorozataiból.

Ez volt a fotó:

Hősünk a középső sorban jobbról a második.

Mielőtt legyintenél, hogy micsoda hülyeség, nézd meg kicsit nagyobban, hogy szerinted ez a dupla kép jobb oldalán látható pasi tényleg Joe Jonas-e időutazóként! A bal oldali garantáltan ő:

A képet megcsináltuk olyan verzióban is, hogy a XXI. századi Joe Jonast is szépiaszínűvé varázsoltuk:

A trükközésre gyanakodók kedvéért mondom, hogy ha van is photoshopolás a dologban, azt nem olvasónk vagy mi követtük el. A kiállítás ugyanis online, virtuálisan is bejárható erre a linkre kattintva és ha végigmész rajta, a legfelső emeleten megtalálod ezt a fotót, jó mászkálást!

Nem lehet ugyanakkor nem észrevenni, hogy a két kép NAGYON, sőt túlzottan is hasonít egymásra. A garantáltan eredeti, szőrös zakós fotó 2017-ben készült az MTV Video Music Awards díjátadón, ahol Joe Jonas először jelent meg bajszosan, jelentős bulvármédiapalávert okozva. A marosvásárhelyi kiállítás 2022-ben nyílt, annak valamelyik pajkos készítője tehát elvileg simán felhasználhatta a képet arra, hogy meghekkeljen vele egy eredeti világháborús felvételt. De lehet, hogy egészen más történt.

A múzeumtól megkérdeztem, hogy tudni-e közelebbről, hogy a monarchia hadseregének pontosan melyik egysége látható a képen és hogy megvan-e esetleg a jóképű, bajszos fiatalember neve is. Akiről egy történész barátunk, B. jóvoltából egyelőre annyit tudunk, hogy a Monarchia hadseregének hadnagya volt. És persze nyomozunk tovább a gyanúsan nagy hasonlóság ügyében. Ha válaszoltak Marosvásárhelyről, frissítem a cikket, addig jó borzongást!

update: a cikket az első élesítés után az utolsó előtti bekezdéssel egészítettem ki.

Kiemelt videóink