Legalább 76 halálos áldozata van Bangladesben a kormányellenes tüntetéseknek

külföld
augusztus 04., 19:22
photo_camera Dhakai tüntetések a kormány lemondásáért 2024 augusztus 3-án Fotó: KAZI SALAHUDDIN RAZU/NurPhoto via AFP

Több tucat áldozata van már a zavargásoknak Bangladesben, ahol kormányellenes tüntetők rendőrökkel csaptak össze.

Egy diákmozgalomból nőtt ki országos elégedetlenség a kormánnyal szemben. A diák- illetve ifjúsági csoportok arra próbálták rákényszeríteni a kormányt, hogy számolja fel a közalkalmazotti státuszokra vonatkozó kvótákat.

Miután a kormány erre nem volt hajlandó, a diákok polgári engedetlenséget hirdettek, országos demonstráció vette kezdetét, ami a kormánnyal – és Sejk Haszina miniszterelnökkel – szembeni általános tüntetések sorozatává alakult át.

A polgári engedetlenség részeként a diákszervezetek arra biztatnak mindenkit, hogy ne fizessenek adót, se közüzemi számlát, zárják be a gyárakat, állítsák le a tömegközlekedést.

A megmozdulások során Sirajganj tartományban tüntetők megtámadtak egy rendőrállomást. Az incidens során a hatóságok szerint 13 rendőr veszítette életét.

Rendőrök és kormánypárti szimpatizánsok egyaránt éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre. A hatóságok könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek.

A mozgalom kezdete óta az összecsapásoknak már 270 áldozata van. Bangladesh egész területén tegnap kijárási tilalmat rendeltek el.

Az igazságügyi miniszter Anisul Huq a BBC-nek azt mondta, hogy a hatóságok önmegtartóztatást tanúsítanak. Ha nem tennének így, folytatta, már vérben állna az ország: „A türelmünknek is van határa.”

Dhakában korlátozták a mobilinternet hozzáféréseket, 3G és 4G nélkül senki nem tudja használni az internetet.

In the capital, Dhaka, access to internet on mobile devices has been suspended. Dhakában több ezres demonstráció torkollott csatába a rendőrökkel, de hasonló incidenseket jelentettek Bográból, Pagnából és Rangpurból is. (BBC)

Kiemelt videóink