Egymás után zárnak be a legendás berlini klubok

külföld
szeptember 28., 20:04

Berlin legendás klubszcénája küszködik - írja a Bloomberg. Bár néhány szórakozóhely a hosszú, járványos időszak után fellendült, a magas infláció, az emelkedő bérleti díjak és az egyre kevesebb turista miatt rövidülnek a sorok a német főváros híres szórakozóhelyei előtt. A 2002-ben megnyitott Watergate például idén szilveszterkor búcsúzik Berlintől.

photo_camera Fotó: JENS KALAENE/dpa Picture-Alliance via AFP

22 év után bezár a Watergate, ami bár sokáig a globális DJ-k központja volt, ma már nem engedheti meg magának, hogy a legjobbakat szerződtesse. A bejelentés ugyanakkor meglepte a szakmában dolgozókat, miután egy másik nagy múltú szórakozóhely, a Wilde Renate is bejelentette, hogy 2025-ben bezár, mert nem sikerült új bérleti szerződést kötnie.

„Azoknak az időknek, amikor Berlint elárasztották a klubokért idelátogatók, egyelőre vége, és a színtér jelenleg a túlélésért küzd” – írják a tulajdonosok egy Instagram-posztban. A zárásért részben a magas bérleti díjakkal és az inflációval járó „pénzügyi nyomást” okolták, de emellett egy mélyebb problémára is igyekeztek felhívni a figyelmet. Mint írták, a pénzügyi nehézségek mellett „[a] következő klubgeneráció éjszakai életének dinamikájában bekövetkezett változás és általában a klubkultúra relevanciájának megváltozása” miatt is döntöttek a búcsú mellett.

Ennek az alapvető változásnak az egyik oka, hogy a kisebb berlini független klubok már nem tudnak versenyezni a nagy fesztiválokkal, amelyek tízezrével vonzzák a fiatalokat, hogy a legnagyobb DJ-ket nézzék meg. A Watergate társalapítója, Ulrich Wombacher a Berliner Zeitungnak arról beszélt, hogy a szélesebb körű gazdasági stressz miatt a klubok ugyanúgy hanyatlanak, mint a hagyományos berlini sarki kocsmák. A Berlini Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ezekből a helyi bárokból egykor mintegy 20 000 volt, de mára már csak mintegy 500 maradt, amiért a kilakoltatásokat és a bérleti díjak emelkedését is okolják.

Lutz Leichsenring, a fővárosi klubkultúrát támogató Club Commission szóvivője szerint a berlini klubüzemeltetők mintegy 43%-át érintik a növekvő kereskedelmi bérleti díjak, ami tovább súlyosbítja a feszült gazdasági helyzetet. Leichsenring a Tagesspiegelben megjelent írásában hangsúlyozta, hogy a kulturális szempontból fontos helyszínek, például a klubok esetében szabályozni kell a bérleti díjakat, és hosszú távon megfizethető opciókat kell garantálni.

Ezt a garanciát pedig akkor lehet megadni, ha a berlini klubokat az UNESCO világörökségi helyszínként ismeri el, és nem csak a „szellemi kulturális örökség” részei lesznek Németországban.

Kiemelt videóink