Rómeó és Júlia a Vatikánban: tiltás ellenére összeházasodtak, mindkettőjüket kirúgták

külföld
október 02., 18:26

Egy férfit és egy nőt elbocsátottak a Vatikáni Banktól, mert az alkalmazottak közötti házasságkötési tilalom ellenére összeházasodtak. A bank a házasságkötés után 30 napot adott arra, hogy az egyikük felmondjon, hogy a másik megtarthassa az állását. Erre egyikük sem volt hajlandó, ezért a határidő lejárta után kedden mindkettőjüket elbocsátották.

Az olasz média által „Rómeó és Júlia”-ként emlegetett fiatal pár augusztusban kötött házasságot, csakhogy a bank, amely az elmúlt évtized nagy részét azzal töltötte, hogy megtisztítsa könyvelését és hírnevét több botrányától, áprilisban a nepotizmus megelőzése érdekében bevezette az alkalmazottak közötti házasságkötést tiltó szabályt.

A vatikáni pénzintézet, amely több mint 5 milliárd euró értékű vagyonnal rendelkezik, de mindössze 100 embert foglalkoztat, szerdán közleményben közölte, hogy arra a „nehéz döntésre” jutott, hogy megszünteti munkaszerződésüket, mert „kirívóan ellentmond az intézeten belül érvényben lévő szabályoknak” az, hogy a pár házasságot kötött, és egyikük sem kívánt felmondani.

A bank szerint a dolgozók házasságkötési tilalmának elsődleges célja a nepotizmus megakadályozása, az átláthatóság és a pártatlanság megőrzése. A házasságkötést tiltó irányelv már egy ideje tervben volt, de a hírek szerint csak azután alkalmazták, hogy a bank alkalmazottai közül az utolsó megmaradt házaspár egyik házastársa nyugdíjba vonult.

Az ifjú pár a múlt hónapban a szabályt jóváhagyó Ferenc pápához fordult egy hosszú levélben nehezményezve az igazságtalan helyzetet. Az Il Messaggero római napilap szerint a pár a vatikáni bíróság elé is viheti az ügyet. (Guardian)

Kiemelt videóink