Elszámolási vita miatt szivároghatott ki az Orbán Áronról készült hangfelvétel

belföld
október 10., 08:10

Részletesen cikket közölt a Telex annak a hangfelvételnek a keletkezési körülményeiről, amely szeptember végén a Kuruc.infón jelent meg Orbán Viktor testvéréről, Orbán Áronról.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, közel félszáz vietnámi állampolgárt iskolázott be eddig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kétnapos életmentő tanfolyamára a kormányfő testvére, Orbán Áron vezette cég. A bizniszről kiszivárgott egy hangfelvétel, ami szerint Orbán Áron a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó Héjj Dávidnak nehezményezi, hogy a magyar hatóságok gátolják vietnámiak vízumkérelmét. Orbán Áron cége, a Multi Shoot Zrt. 2024 elején 20 fős csoportok számára „Citizen Life Saver” alapképzést rendelt a PTE-től, amiért cserébe csoportonként nettó 12 millió forintot fizettek az egyetemnek. A képzésen való részvételt azt a célt szolgálta, hogy a harmadik világból érkezettek a képzési papírjuk segítségével könnyebben jussanak vízumhoz a schengeni övezetben.

A Telex most kinyomozta, hogyan készült a hangfelvétel – amin Orbán Áron Héjj Dáviddal beszélget – és miért szivárogtatták ki. Május végén Orbán Áron egyik barátjával, Garay B.-vel együtt ment el a Miniszterelnöki Kabinetirodában dolgozó Héjj Dávid miniszterelnöki biztoshoz. Az épületbe ugyanakkor csak Orbán Áron ment be, Garay B. az autóban maradt, ő készítette a hangfelvételt, úgy, hogy hívásban maradt Orbánnal.

Garay B. elismerte a Telexnek, hogy a felvételt Orbán Áronnal együtt ő készítette, és szerintük erre azért volt szükség, mert Héjj korábban letagadta a miniszterelnöknél, hogy Orbán Áronnal nála jártak, ezért úgy döntöttek, ezúttal rögzítik a beszélgetést, így biztosítva be magukat.

Azonban a Telex nyomozása szerint nem Garay az egyetlen figura, aki Orbán Áron környezetében feltűnt és aki később fontos szereplőjévé vált a történetnek. Garay mellett legalább annyira lényeges szereplő M. János, ugyanis a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése egy olyan elszámolási vita következménye, amelyek epicentrumában Garay és M. János áll.

A kettejük közötti kapcsolat egy régebbi, cukorkákkal kapcsolatos áfacsalási ügyletből származik, amely során M. János üzleti partnerét, F. Gyulát Garay segítette adótanácsokkal. Bár Garaynak nincs jogi végzettsége, mégis sokszor ügyvéd úrként hivatkoznak rá. Miután azonban M. János és Garay egymásra talált, az áfázás már rég lecsengett, de jött egy újabb üzlet, amellyel ráadásul legálisan lehetett sok pénzt keresni: ez pedig a vízumbiznisz. Ahhoz pedig, hogy az ügyletekhez kitáruljanak az ajtók, kellett Orbán Áron.

Garay és M. János is arra számított, hogy Orbán Áron – már csak a neve miatt is – olyan ajtókat tud kinyitni, ami főnyereménynek, de legalábbis komoly előnynek számít majd azon a piacon, ahol nyomultak.

A Telex forrásai szerint Orbán Áronék nemcsak a PTE-vel, de más egyetemekkel is szerződtek az országban. Az ügyletet Garay tárgyalta le az egyetemekkel.

A benfentesek szerint a vietnámiak azért fizettek mindezért nem kis összegeket, mert olyan, egyébként teljesen képzetlen külföldiek kapjanak így papírt egy EU-s országban zajló képzés elvégzéséről (még ha az csak egy mikroképzés is), akik ezután a képzési papírt lobogtatva könnyebben kapnak munkát a schengeni övezetben vagy akár más kontinensen. Garay a Telexnek azt mondta, hogy mindent jogszerűen és törvényesen csináltak.

Később a hangfelvétel azért szivároghatott ki, mert egy elszámolási vita miatt megromlott a viszony M. János és Garay között. A társaságot ismerők szerint a szivárogtatás mögött feltehetőleg nem Garay, hanem M. János állt. Mivel azonban a hangfelvétel közvetve az Orbán családot érinti kínosan, valószínűleg az összes érintett okkal tart attól, hogy mindezek után a hatóságok rájuk szállnak.