Tíz év börtönre ítéltek egy lipcsei nyugdíjas éveit töltő Stasi-tisztet egy 1974-es gyilkosság miatt

külföld
október 14., 14:59
  • Tíz év börtönbüntetésre ítélték a most 80 éves Martin Naumannt, mert a vád szerint közvetlen közelről hátba lőtt egy lengyel tűzoltót a Friedrichstraße határállomásnál.
  • Az áldozat családtagjai 2016-ban értesültek a részletekről egy német kutatónak köszönhetően.
  • Czesław Kukuczka egyike volt annak a 140 embernek, aki a berlini falnál vesztette életét 1961 és 1989 között.

Czesław Kukuczka egy lengyel tűzoltó volt, aki 1974-ben, 38 évesen Kelet-Berlinbe utazott, besétált hazája nagykövetségére, és engedélyt kért arra, hogy Nyugat-Berlinbe utazzon. Azzal fenyegetőzött, hogyha kérését elutasítják, akkor felrobbantja a nagykövetséget és más épületeket is. (Később kiderült, hogy semmilyen robbanószer nem volt nála.)

A követség alkalmazottai tájékoztatták a kelet-német állambiztonsági szerv, a Stasi munkatársait, majd megszületett a terv. A lengyel férfi kapott egy kiutazási vízumot, valamint 5 nyugatnémet márkát, és a közeli, Friedrichstraße határállomáshoz vezették. A férfi háromból két ellenőrzőponton már átjutott, abban a tudatban volt, hogy hamarosan eléri a szabad világot. A Stasi tisztjei azonban parancsot kaptak, hogy tegyék ártalmatlanná a lengyelt, akik közül az egyik, a most 80 éves Martin Naumann közvetlen közelről hátulról lelőtte.

photo_camera Friedrichstraße, 1988 Fotó: JEAN-PHILIPPE LACOUR/AFP

A háromgyermekes apa rejtélyes haláláról hosszú évtizedeken keresztül a családja tagjai sem tudtak részleteket. Elhamvasztott földi maradványait hetekkel később küldték el Kelet-Berlinből a feleségének, Emiliának Dél-Lengyelországban.

Az ügy részletei 2016-ban derültek ki Stefan Appelius történésznek a Stasi archívumában végzett kutatómunkájának köszönhetően. Mivel a Stasi a dokumentumokat megsemmisítette, így azok darabjait egy speciális számítógépes programmal kellett összerakni.

Appelius Lengyelországban felkutatta Kukuczka családját is, akik bejelentést tettek a lengyel igazságügyi szerveknél. Naumann ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, így a német hatóságoknak foglalkozniuk kellett az üggyel.

Tavaly októberben gyilkosság miatt emeltek vádat a lipcsei nyugdíjas ellen, hétfőn pedig 10 év börtönbüntetésre ítélték.

Naumann ügyvédje szerint a védence ártatlan, nincs bizonyíték arra, hogy ő követte el a gyilkosságot. Szerinte a robbantással fenyegetőző Kukuczka sem volt ártatlan, számolnia kellett tettének következményeivel, vagyis azzal, hogy a hatóságok fegyverrel lépnek fel vele szemben.

Naumann általában fekete kordbársony sapkában jelent meg a bíróság előtt, arcát aktákkal takarta el a fotósok elől. Lipcse külvárosában élt nyugdíjasként. A bíróság előtt mindössze egyszer szólalt meg, amikor megerősítette személyazonosságát.

photo_camera Naumann a bíróságon Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Mára az is kiderült, hogy 1974-ben a lengyel és a keletnémet hatóságok nem értettek egyet a gyilkosság eltussolásának módjában. A lengyelek öngyilkosságnak szerették volna beállítani a történteket, de végül NDK-s verzió valósult meg: a 38 éves apa egy határincidensben vesztette életét, a családnak további kérdéseket nem engedtek feltenni.

Kukuczka családja, így a nővére és a ma 68 éves lánya a mai napig nem tudja, mi vitte rá a férfit arra, hogy elmenjen otthonról. A családi anekdota szerint Floridában szeretett volna élni.

A Berlint 1961 és 1989 között kettéválasztó falnál legalább 140 ember vesztette életét.

(Via Guardian)