Összeállt a diktatúra-világbajnokság: egy kínai állami cég a katari foci-vébé hivatalos szponzora

2021 április 28., szerda 10:06
21

Izgalmas kérdés merült fel, miután a FIFA ma bejelentette, hogy a Hisense nevű kínai tévégyártó a 2022-es világbajnokság hivatalos szponzora lett. A kérdés annyi, hogy ezek után melyik a legvisszataszítóbb, morálisan legvállalhatatlanabb a FIFA eddig csúcsrendezvényei közül?

Azoknak, akik előszeretettel ekézik a modern focit korrumpáló és morálisan megfertőző PÉNZT, miközben a régi jó sportszerűségről ábrándoznak, elég egy számot mondani: 1978. A fociban ekkor a mai helyzethez képest még nem volt pénz, a kispadon vadul cigiztek az edzők meccs közben, a játékosok felül bajuszt, alul szexi forrónadrágot viseltek, a FIFA pedig a halálbrigádokat csúcsra járató, több tízezer ember megkínzásért és eltűntetésért felelős argentin katonai juntának rendezett világbajnokságot. Ahol ráadásul a vébétörténet egyik legsúlyosabb csalásával nyertek a házigazdák, miután a tábornokok államközi tárgyalások útján boltoltak le egy 6-0-ás győzelmet Peru ellen, mivel néggyel kellett győzniük a továbbjutáshoz.

Ehhez képest szinte felüdülés volt, hogy 2018-ban Vlagyimir Putyin rendezhetett propagandavébét. Bár Putyin nem nyírt ki annyi politikai foglyot, mint az argentin tábornokok, a világ az internet révén sokkal többet tudott az orosz diktatúráról, mint annak idején az argentinről, de a FIFA-t ez kicsit sem hatotta meg.

Hogy mennyire nem, azt mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy nemhogy egy, a politika ellenfeleivel hasonlóan kegyetlenül bánó királyságnak adta a következő vébét, de annak forró klímája miatt télre tette át a világbajnokságot. A futballhagyományok nélküli, focira alkalmatlan klímájú Katarban úgy építették fel a teljesen felesleges, az esemény után elkerülhetetlenül romként funkcionáló, légkondis stadionokat, hogy abba az embertelen körülmények között dolgoztatott vendégmunkások közül az elérhető információk szerint több mint 6500-an haltak bele. Nekik mégcsak nem is a politikai meggyőződésük, hanem néhány meccs megrendezése végett felépített, értelmetlen stadionok miatt kellett meghalniuk. 2016-17-es adatot találtam a katari bajnokságról. Az átlagos nézőszám ebben az idényben 672 volt.Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt