Ide küld Magyarország száztíz katonát

2015 április 17., 20:04
  • Hétfőn szavazta meg a magyar Országgyűlés, hogy 150 katonával besegít az Amerikai vezette katona koalíció IS elleni harcába.
  • A kontingensből 110 magyar katona utazna az iraki Erbílbe, hogy ott 2017. december 31-ig biztosítási, kiképzési feladatokat lásson el.
  • Hende Csaba honvédelmi miniszter a Parlamentben elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok "egyértelmű szövetségesi igényét fejezte ki Magyarország hozzájárulására".
  • Szijjártó Péter szerint a misszió költségvetése közel 20 milliárd forint lesz.
photo_camera Iraki kormányerők Al-Karmah mellett, el-Anbar tartományban, ahol az IS harcosai három falut foglaltak el a hét második felében. Az offenzíva miatt közel kétezer család menekült el a környékről. Az IS fegyvereseinek célja a tartomány fővárosa, Ramádi. Szakértők szerint még sosem jártak ilyen közel ahhoz, hogy elfoglalják a várost.
Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Síita milícia mesterlövésze az Irak-IS fronton. Csütörtökön Ramádi bizonyos kerületeit már az IS csapatai ellenőrizték, míg a város központját a biztonsági erők uralták. Helyi beszámolók szerint Ramádi teljesen kiürült: a boltok bezártak, az utcák üresek. Az koalíciós erők repülőkről bombázták a lázadók város mellett felállított állásait.
Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Síita katona imádkozik a szamarrai mecsetben. Az imahely még 944-ben épült, a 2006-2007-es bombázások alatt sérült meg.
Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Síita milícia katonái. Az kormányerők oldalán harcoló önkénteseket az iraki katonák képzik ki.
Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Amerikai kiképzőbázis Tajiban. Irakban jelenleg 5 támaszponton folyik amerikaiak által vezetett kiképzés, hogy a 2010-es kivonulás után újra összeálló iraki hadsereg ütőképes legyen.
Fotó: John Moore / Getty Images

photo_camera Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Az Al-Karmah mellett húzódó frontvonalra érkeznek meg az Abu al Fadhel al Abbas síita milícia tagjai.
Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Fotó: John Moore/Getty Images

photo_camera Bagdadtól kétszáz kilométerre északra, Bajiinál lövik az IS csapatait az iraki kormányerők.
AFP PHOTO / MOHAMMED SAWAF

photo_camera A Tikrit melletti Speicher menekülttáborra csaptak le az iszlamista fegyveresek a hét első felében. Több tucatnyian meghaltak.
AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.