Szarban úszással színesedhet a 2016-os riói olimpiai játékok palettája

2015 július 30., 21:54

Az Associated Press által nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint nagyon súlyos fertőzéseket is kockáztathatnak majd azok a sportolók, akiknek azokon a versenyhelyszíneken kell majd indulniuk, melyek közegészségügyi állapotát most vizsgálták meg, egy évvel a riói olimpia előtt.

A vizsgálat egyetlen olyan nyílt vízi helyszínt sem talált Rióban, ahol biztonságos lenne úszni vagy akár csak vízi eszközzel versenyezni. A brazil szervezők, akik négymilliárd dolláros víztisztítási és fertőtlenítési programot ígértek korábban, most is fogadkoznak, hogy jövőre majd rendben lesz a víz.

A Guanabara-öböl állapota mindenesetre most különösen súlyos, több, a helyszínt megtekintő vitorlázó azt mondta, hogy ez a legmocskosabb versenyhelyszín, amit valaha látott. A vitorlások majdani útját még egy évvel a kezdés előtt is kidobott bútorok, döglött állatok és rengeteg szemét szegélyezi. Rio kormányzója, Luiz Fernando Pezao azt azért elismerte, hogy nem lesz elég idejük, hogy az öblöt teljesen megtisztítsák jövő augusztusig. A szennyvizet ugyanis Brazília jelentős részén nem kezelik, a csövek jellemzően csak belefutnak folyókba, nyílt vizekbe.

Most volt olyan vizsgálat, ami a járványt okozó vírusból akkora mennyiséget mutatott ki, aminek 1,7 milliomod része is vészhelyzetet okozna Kaliforniában. Az ennyire szennyezett vízből elég, ha három kávéskanálnyi kerül a szervezetbe, és akkor már 99 százalékos eséllyel megtörténik a fertőzés. Szakértők azt mondják, hogy a versenyzőknek érdemes lehet jóval előbb a helyszínre utazniuk, hogy az immunrendszerüknek legyen esélye felvenni a harcot a fertőzésekkel, és ne a verseny legfontosabb pár napja alatt legyenek rosszul.

Több sportszövetség képviselője viszont már előre felháborodott, szerintük hatalmas kockázatnak teszik ki mindezzel a sportolókat, egy fertőzés miatt négy év munkája is elúszhat. Az olimpiai pályázatában Brazília nyolc szennyvíztisztító épületet ígért az öböl köré, de ebből végül csak egy épült meg. (Independent)

photo_camera Egy nő mosogat pár száz méterre a nyitóceremóniának otthont adó Maracana standiontól. (Mario Tama/Getty Images)
photo_camera Mario Tama/Getty Images
photo_camera A Cuncha-csatorna partján áll egy ló. A csatorna vize tisztítatlanul folyik a vitorlásversenyek helyszínéül szolgáló Guanabara-öbölbe. (Mario Tama/Getty Images)
photo_camera Mario Tama/Getty Images
photo_camera A Cuncha-csatorna torkolata. (Mario Tama/Getty Images)
photo_camera Mario Tama/Getty Images
photo_camera Mario Tama/Getty Images
photo_camera Mario Tama/Getty Images
photo_camera A Guanabara-öböl vize. (Matthew Stockman/Getty Images)
photo_camera Matthew Stockman/Getty Images
photo_camera Matthew Stockman/Getty Images
photo_camera Matthew Stockman/Getty Images
photo_camera Matthew Stockman/Getty Images

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt