Ezrek érkeznek naponta, de a görögök hatóságok semmit sem tesznek

2015 október 12., hétfő 14:13

Közel egy éve, hogy migránsok ezrei érkeznek Törökország felől az Égei-tengeren a görög szigetekre. A Human Rights Watch megfigyelői Leszbosz szigetét járták be október elején és jelentésükben elképesztő körülményekről számolnak be.

Leszbosz szigetére átlagosan naponta négyezer migráns érkezik, nagy részük Mytilene partjaihoz, ahonnan a Moria táborba gyűjtik össze őket. Ott, megfelelő mennyiségű sátor híján az emberek nagy része a szabad ég alatt kénytelen éjszakázni, beteg gyerekek, fogyatékkal élők, és terhes nők is. A táborban semmilyen egészségügyi ellátást nem biztosítanak a görög hatóságok, akik azt sem tudják megmondani, hogy hány ember tartózkodik a táborban aktuálisan, vagy hányan voltak már ott idén. A szögesdrótokkal körbevett területen nincs ételosztás, sem ivóvízszolgtáltatás, segélyszervezetek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága próbál ellátást szervezni. Hiába magas a partot érők száma, a regisztrációs procedúrát még mindig nem oldották meg, szinte senki sem kér menedékjogot Görögországban, ezért a helyiek szerint nekik nem is kell regisztrálni őket. A rendőrség és a migránsok közt többször volt már összetűzés, ami a Human Right Watchs megfigyelői szerint legtöbbször az információ és a tolmácsok hiányából fakadó félreértések miatt robbant ki. A menekültek és a megfigyelők szerint is gyakoriak a rendőri túlkapások, pénteken egy fénykép miatt, amin egy földön fekvőt rúg egy rohamrendőr, eljárás is indult. Moria táborából kompokkal szállítják tovább a migránsokat Athénba.

Görögország szombaton vállalta, hogy egy hónapon belül öt, EU-nyelven hotspotnak nevezett tábort hoz létre Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz szigetén, komoly uniós támogatással. Az öt táborban 8-10 ezer férőhelyet biztosítanának, és regisztrálnánk a menekülteket, illetve meg is szűrnék őket, egy részüket már nem engednének tovább Nyugat-Európa felé.

AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt