A nemzet fokhagymakrémje

2015 november 9., hétfő 15:44

Hétfőn délelőtt hatalmas szuvenírboltot avattak a budapesti Vörösmarty téren. A Paprika Market akkora, mint egy közepes CBA, viszont nincs benne tartós tej, csak libamáj, szalámi, pálinka, valamint minden egyéb, ami ugyan nem élelmiszer, viszont potenciálisan érdekelheti az Ideális, Vásárolni Imádó Turistát.

A Paprika Market különlegességei - ami megkülönbözteti például az alig kalocsaikulcstartó-hajításnyira található Váci utcai, szintén Paprika nevű szuvenírközérttől - egyfelől a közepén felállított Hungarikum-sziget, másfelől hogy ezt, és magát a boltot is, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg.

Még egy szmogos, hideg novemberi hétfő délelőttön is nehéz lehangolóbb eseményt elképzelni egy szuvenírbolt megnyitójánál. Pláne, ha arra az éppen a karácsonyi bódétákolási lázban égő Vörösmarty téren kerül sor. (Jó hír a fabódé-gettók szerelmeseinek: idén a központi szobrot teljesen körülveszi majd egy emelvény, tele bódékkal, így még több hely jut a hóemberes gyertyáknak és műanyag bőrdíszműveseknek.)

Pedig egy kis képzelőerővel túl lehetne lépni a szuvenírközhelyeken, és akkor a Paprika Marketben sem csak fokhagymakrémet, Unicumot és piros-fehér zöld bögrét lehetne kapni, hanem a mai Magyarországot sokkal jobban megtestesítő tárgyakat.

Valamennyi fotó: Botos Tamás

Például olyan kulcstartót, ami éppen csokis parányt majszoló, egy politikust olyan nagy figyelemmel hallgató antropomorf bábut ábrázolna, amely éppen lemorzsázza magát.
Vagy olyan rózsaszín körömfestéket, ami a legjobban a két generációval ezelőtti Samsung okostelefonok nyomogatása közben néz ki.
Esetleg „korrupció” feliratú szilikonkarkötőt.
Ehhez kapcsolódóan olyan Monopoly játékot, amiben szuvenírboltot kell nyitni minisztériumi támogatással egy olyan épületben, aminek egyik szomszédjában államközeli kaszinó működik, a másikat pedig már megvásárolta a Magyar Nemzeti Bank.
A legkisebbeknek biztosan tetszenének az olyan plüssfigura-hadseregek, amelyek a minden miniszteri jelentőségű sajtótájékoztatón megjelenő közmédiás forgatócsoportokat ábrázolnak.
Szegényebb gyerekeknek a kormány.hu plüsstudósítóját, még szegényebbeknek az ECHO TV-jét, a teljesen nincsteleneknek pedig a Hír TV munkatársát vehetnék meg szüleik.
Magyar és külföldi kiskamaszok biztosan ráharapnának a Super Mario Bros: A nyugdíjas évek című játékra, amiben az idős Mariót az egészen Mario-szerű Fazekas Sándor, komáját, Luigit pedig Mészáros Lőrinc alakítaná.
A magyar nyelv különlegességét minden turista imádja. Megkérdezik, hogy van magyarul a „cheers”, és elalélnak a választól. Ők olyan nyelvkönyvet kapnak, amiben minden egyes magyar kifejezést a Google Translate fordított le angolra, de rosszul.
Végső esetben pedig be kell vetni az univerzális magyar szuvenírt, aminek kicsi és nagy egyformán örül, és ami mindenre jó: a pozdorja raklapot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt