Steven Seagal nyitotta meg a 2. Nomád Világjátékokat, de az amerikaiak nem tudták elvenni az oroszoktól a döglött kecskét

2016 szeptember 07., 20:12
  • Szeptember 3. és 8. között rendezik meg a 2. Nomád Világjátékokat a kirgizisztáni Iszik-köl nevű tó környékén, 2000 méteres tengerszint feletti magasságban.
  • A közép-ázsiai hagyományőrző játékok 26 sportszámára 40 országból érkezett kb. 500 versenyző, köztük magyarok is.
  • Volt többek között lóverseny, íjászat, vadászat (sólyommal, kutyával), birkózás, birkózás lóháton, toguz (társasjáték) és kok-boru, amiben két lovascsapatnak kell egy döglött kecskét eljuttatni a célba.
A megnyitón Almazbek Atambajev kirgiz elnök vezetésével felvonulnak a 2. Nomád Játékok Világversenyének kirgiz versenyzői. A kirgizisztáni Csolpon-Atában rendezett közép-ázsiai hagyományőrző játékokra 40 országból érkeztek (Fotó: Nezir Aliyev / Anadolu Agency / AFP)
photo_camera A megnyitón Almazbek Atambajev kirgiz elnök vezetésével vonulnak fel a hazai versenyzők. A kirgizisztáni Csolpon-Atában rendezett közép-ázsiai hagyományőrző játékokra 40 országból érkeztek (Fotó: Nezir Aliyev / Anadolu Agency / AFP)

„Ha Dzsingisz kán élne, most itt akarna lenni” – harsogta a bemondó a megnyitón.

A játékokat a kirgiz fővárostól, Biskektől 270 km-re lévő Iszik-köl nevű hegyi tó partján álló városban tartották. A megnyitót egy hippodromban tartották. (Fotó: Vjacseszlav Oszeledko / AFP)
photo_camera A játékok megnyitóját a kirgiz fővárostól, Biskektől 270 km-re lévő Iszik-köl nevű hegyi tó partján álló városban tartották, egy hippodromban (Fotó: Vjacseszlav Oszeledko / AFP)

„A modern világban, az emberek elfelejtik a történelmet, és a hagyományos kultúrákat a kipusztulás veszélye fenyegeti” – mondta a megnyitón Almazbek Atambajev kirgiz elnök, aki szerint a „nomád civilizáció egy példája a fenntartható fejlődésnek, amit ma az egész emberiség keres”.

Steven Seagal putyinista hollywoodi ex-akciósztár volt a megnyitó díszvendége, akit hősnek kijáró ceremóniával fogadtak. Állam- és kormányfők nem vettek részt az eseményen, pedig az most sokkal nagyobb méretű volt, mint az első 2014-ben. Seagal tárgyalt a kirgiz elnökkel is, állítása szerint filozófiai és spirituális dolgokról. A Guardian szerint elmondta, hogy szeretne filmet forgatni Kirgizisztánban, amihez erős harcosokat és szép nőket keres.

Steven Seagal putyinista hollywoodi ex-akciósztár volt a megnyitó egyik díszvendége (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
photo_camera Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP

A nemzetek különböző szintű komolysággal vettek részt: míg a pakisztániak és a türkmének katonás fegyelemmel vonultak fel, az olaszok inkább úgy néztek ki, mint akik egy kerti partira érkeztek – írja a Guardian, ami szerint meglepően sok indiai és amerikai versenyző érkezett, de Kongóból, Botswanából és Zimbabwéből csak egy-egy ember jött el, ráadásul ők gyanúsan hasonlítottak a kirgizekre.

A magyar csapat tagjai a 2016-os Nomád Játékok Világversenyének megnyitóján (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
photo_camera A magyar csapat tagjai a 2016-os megnyitón (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
Kirgiz kaszkadőrök előadása a Biskektől 300 km-re, a tádzsik határnál lévő Kircsin-szorosban (Fotó: Vjacseszlav Oszeledko / AFP)
photo_camera Kirgiz kaszkadőrök előadása a Biskektől 300 km-re, a tádzsik határnál lévő Kircsin-szorosban (Fotó: Vjacseszlav Oszeledko / AFP)
Nézők a nomád játékok Etnikai Sportok Kulturális Fesztiválja nevű részén (Fotó: Nezir Aliyev / Anadolu Agency / AFP)
photo_camera Nézők a nomád játékok Etnikai Sportok Kulturális Fesztiválja nevű részén (Fotó: Nezir Aliyev / Anadolu Agency / AFP)
Hagyományőrzők előadása (Fotó: Nezir Aliyev / Anadolu Agency / AFP)
photo_camera Hagyományőrzők előadása (Fotó: Nezir Aliyev / Anadolu Agency / AFP)
A játékok kedvéért felállított sátorfalu (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
photo_camera A játékok kedvéért felállított sátorfalu, közel 300 jurtával (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
Asszonyok ebédelnek a játékok első napján (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
photo_camera Asszonyok ebédelnek a játékok első napján (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
Vadász sólyommal a Nomádok Univerzuma fesztiválon a Kircsin-szorosnál (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik/ AFP)
photo_camera Vadász sólyommal a Nomádok Univerzuma fesztiválon a Kircsin-szorosnál (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik/ AFP)
A hagyományos vadászat szám egyik versenyzője a sólymával Csolpon-Atában, a versenyek harmadik napján (Fotó: Roman Gainanov / NurPhoto / AFP)
photo_camera A hagyományos vadászat szám egyik versenyzője a sólymával Csolpon-Atában, a versenyek harmadik napján (Fotó: Roman Gainanov / NurPhoto / AFP)
Divatbemutató egy hagyományőrző koncerten Baktuu-Dolonotuban (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
photo_camera Divatbemutató egy hagyományőrző koncerten Baktuu-Dolonotuban (Fotó: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP)
Orosz (kékben) és kínai lovasok buzkasit, más néven kok-borut vagy oglak tartiszt játszanak, aminek a célja egy kitömött kecskét megszerezni, és beledobni egy kútba (Fotó: Vjacseszlav Oszeledko / AFP)
photo_camera Orosz (kékben) és kínai lovasok buzkasit, más néven kok-borut vagy oglak tartiszt játszanak, aminek a célja egy kitömött kecskét megszerezni, és beledobni egy kútba. Az első meccsen az orosz csapat (ami oroszországi kirgizekből állt) rommá verte a teljesen amatőr amerikaiakat. (Fotó: Vjacseszlav Oszeledko / AFP)

A rendezvény nem volt teljesen autentikus: a giccses divatbemutató mellett rendszeresek voltak a sólymos szelfik, a tevelovagoltatás, és árultak Vlagyimir Putyin-os kézműves termékeket is. De amikor a kirgiz lovasok a pusztán elhúztak a naplementében, az azért felidézte a középkort – írja a Guardian.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.