Két hónap után ismét lehet ivóvíz Aleppóban

2017 március 17., 16:25

Múlt héten elfoglalta az Aleppó ivóvízellátásáért felelős egyik létesítményt a szíriai hadsereg és szövetségesei, jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. Az aktivistaszervezet szerint a kormányerőknek az Eufrátesz partján fekvő al-Hafsza melletti szivattyúállomást sikerült ellenőrzésük alá vonniuk, miután az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei visszavonultak onnan. Aleppót két hónapja vágták el az ivóvízforrásától, a szivattyúállomás visszaszerzése segíthet a vízhiánnyal küzdő város helyzetén.

Az UNICEF ugyanekkor arról számolt be, hogy a szíriai gyerekek legrosszabb éve volt a tavalyi,

legkevesebb 652 gyermek, az előző évinél 20 százalékkal több halt meg Szíriában a harci cselekmények miatt 2016-ban.

A jelentés szerint 255 gyermek halt meg az elmúlt évben iskolákban vagy iskolák közelében,

és 1,7 millió diák került ki az iskoláztatásból, miközben az ország iskoláinak harmada használhatatlan.

Az UNICEF szerint 2,8 millió gyerek a humanitárius segélyek elől elzárt, ostromlott településeken lakik, míg 2,3 millió szíriai kiskorú menekültként él a Közel-Kelet országaiban. A tanulmány szerint a gyermekvédelmi mechanizmusok és az egészségügyi ellátás rohamos leépülése gyermekmunkába, idő előtti házasságba és hadviselésbe kényszeríti a gyerekeket.

Csak tavaly több mint 800 gyereket állítottak fegyverbe különböző fegyveres csoportok.

A Save the Children nemzetközi segélyszervezett arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárháborús országban számtalan gyermek olyan elviselhetetlen stresszben nő fel, hogy arra önpusztítással válaszolnak.

"Legalább hárommillió, hat év alatti szíriai gyerek semmi mást nem látott az elmúlt években, csak pusztítást, és további milliók nőttek fel rettegésben,"

írja tanulmányában a londoni székhelyű szervezet. A biztonság hiányára a kamaszok közül sokan öngyilkosságot kísérelnek meg, míg mások a drogokban és az alkoholban keresnek menekvést, vagy maguk is fegyvert fognak. A Save the Children kutatói 458 gyerekkel, fiatallal és felnőttel beszéltek Szíria hét, nagyrészt felkelők kezén lévő tartományában 2016 decembere és 2017 februárja között. A válaszadók

80 százaléka szerint a Szíriában élő gyerekek agresszívabbak lettek az elmúlt években, és 71 százalék arról számolt be, hogy a kicsik gyakrabban vizelnek ágyba.

A szakértők szerint mindkét tünet jellemzője a toxikus stressznek és a poszttraumás stressz szindrómának is.

Képek : AFP PHOTO / JOSEPH EID

photo_camera Aleppó homokviharban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.