A Városliget Zrt. szerint így fog kinézni a Szabolcs utcai múzeumszakmai központ

2018 február 23., 16:42
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (j)  Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (k) és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója az épülő, várhatóan 2018-ban elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete sajtóbejárásán Budapesten az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2018. február 23-án.
photo_camera Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter (j) Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (k) és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója az épülő, várhatóan 2018-ban elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete sajtóbejárásán Budapesten az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2018. február 23-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten az épületegyüttes bokrétaünnepén azt mondta: az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése.

Az épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete Budapesten az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2018. február 23-án.
photo_camera Az épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete Budapesten az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2018. február 23-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az összesen közel 37 000 m2-es épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) több mint 350 ezer műtárgyának megőrzésére és tudományos kutatására lesz lehetőség – mondta a 20 milliárd forintos beruházásról a miniszter.

A Városliget Zrt. által frissen közreadott képen az OMRRK épülete, ami a Liget Budapest Projekt keretében várhatóan még idén elkészül az egykori Szabolcs utcai kórház területén.
photo_camera A Városliget Zrt. által frissen közreadott látványterven az OMRRK épülete, ami a Liget Budapest Projekt keretében várhatóan még idén elkészül az egykori Szabolcs utcai kórház területén. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

A komplexumban a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett helyet kap a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) és egy látogatóközpont is, illetve egy 13 000 m2-es parkot is kialakítanak – mondta Balog Zoltán a helyszínen, ahol az építkezés pénteken elérte a komplexum legmagasabb pontját.

A Városliget Zrt. által közreadott képen az OMRRK épülete látható.
photo_camera A Városliget Zrt. által közreadott látványterven az OMRRK épülete látható. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

Balog elmondta, az építkezéshez 108 000 m3-nyi talajt mozgatnak meg, 4800 tonna betonacélt és kb. 500 km-nyi kábelt használnak fel. A 160 talajszondás és egy levegős hőszivattyú segítségével az épületek teljes hűtési és fűtési energiáját biztosítani tudják. A háttérbázis 70 restaurátornak biztosít munkaállomást, és 200 új munkahely megteremtéséhez járul hozzá – sorolta.

A Városliget Zrt. látványtervén az OMRRK épülete.
photo_camera A Városliget Zrt. látványtervén az OMRRK épülete. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa azt mondta, a legkorszerűbb ilyen típusú európai intézmény épül a Szabolcs utcai egykori kórház területén: a még 2018-ban elkészülő épületegyüttes a 21. század minden követelményének meg fog felelni, korábban soha ilyen magas színvonalú logisztikai háttérrel nem rendelkeztek a magyar múzeumok. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója hozzátette: a kormány 150 éves adósságot törleszt azzal, hogy világszínvonalú háttérbázist épít a Néprajzi Múzeumnak.

A Városliget Zrt. által közreadott képen az OMRRK műteremszárnya.
photo_camera A Városliget Zrt. által közreadott képen az OMRRK műteremszárnya. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

2018 a kivitelezés éve a Liget-projektnek, az OMRRK komplexuma mellett épül az 56-osok terén a Néprajzi Múzeum új épülete, zajlik az Olof Palme ház felújítása, és egyszerre három szimbolikus parkfejlesztési beruházás is kivitelezési szakaszban jár – mondta az eseményen Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Városliget Zrt. által közreadott látványterven az OMRRK festőrestaurátor-műhelye.
photo_camera A Városliget Zrt. által közreadott látványterven az OMRRK festőrestaurátor-műhelye. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye lesz a raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, ami a térszint alatt 4, afelett pedig 3 szintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket.

A Városliget Zrt. látványtervén az OMRRK épülete.
photo_camera A Városliget Zrt. látványtervén az OMRRK épülete. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

Több mint 3000 m2-en kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI), ahol könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. A KEMKI a tervek szerint az egyik legjelentősebb közép-európai művészettörténeti dokumentációs központtá válik, aminek az alapját a Szépművészeti Múzeum és az MNG több mint egy évszázad alatt gyűjtött archív dokumentációs anyaga adja. Ez az anyag kiegészül az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus anyagával, így kb. 1,5 millió dokumentum lesz elérhető a kutatóknak.

A Városliget Zrt. által közreadott látványterven az OMRRK kutatóterme látható.
photo_camera A Városliget Zrt. által közreadott látványterven az OMRRK kutatóterme látható. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

A fejlesztés régi és új épületek összhangjára törekvő terveit a Narmer Építészeti Stúdió készítette. A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett, régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újítják fel.

A Városliget Zrt. látványtervén az OMRRK épülete.
photo_camera A Városliget Zrt. látványtervén az OMRRK épülete. Fotó: Városliget Zrt./MTI/MTVA

Az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint 1000 m2-es látogatóközpont, ahol többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki. A területen egy mélygarázs és egy kertészház is épül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.