Átadták a szilvásváradi lovasközpontot

Tbg
2018 augusztus 18., 19:48

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontja készült el Szilvásváradon, jelentette ki az agrárminiszter, Nagy István a komplexum szombati átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, írja az MTI.

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA
Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója, Nagy István agrárminiszter, Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka és Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot az új lipicai lovasközpont megnyitóján Szilvásváradon
photo_camera Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója, Nagy István agrárminiszter, Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka és Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot az új lipicai lovasközpont megnyitóján Szilvásváradon Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében Szilvásváradon mintegy 6,8 milliárd forintból három ütemben, négy év alatt megvalósult fejlesztéssorozat a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházásaként meghatározó pillére a teljes hazai lovas ágazat megújításának, dicsekedett Nagy.

A fejlesztéssorozat első ütemében megújult és kibővült az immár 650 néző befogadására alkalmas, 15 boxos istállót is magában foglaló fedett lovardakomplexum.

Ezt követte a felvonulási terület, majd a nagy lovaspálya nemrégiben befejeződött, 3,6 milliárd forintos korszerűsítése. Az utóbbi új lelátórendszert kapott, 6500 látogató befogadására alkalmas.

Felszereltsége a bemelegítő pályához hasonlóan minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő, fogalmazott Dallos Andor az intézmény vezetője.

Az országszerte 6 telephelyen mintegy 300 lovat tenyésztésben tartó, a takarmányt saját területein maga termelő ménesgazdaság alapvető célja, hogy Szilvásvárad a lovasoktatás és -kutatás hazai központja legyen.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt a magyarok kultúrájának szerves része a ló szeretete. "Lovas nemzet vagyunk, ez pedig olyan alapértékünk, melyet nem hagyhatunk veszni" - mondta. (MTI)

Az Index ugyanakkor májusban arról írt, hogy a komplexum rendkívül drága lett, és időben is csúszott. A kivitelezést Mészáros Lőrinc érdekeltségei végezték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.