Könnygázzal és kék festékkel oszlatták a tüntetőket Hongkongban

2019 augusztus 31., szombat 15:29

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a hongkongi rendőrség tüntetők egyes csoportjai ellen szombaton fontos közintézmények előtt, majd patthelyzet alakult ki, amikor a tiltakozók akadályokat építettek az utcán, és kisebb tüzeket gyújtottak. A három hónapja tartó tiltakozások a kiadatási törvény módosítása miatt kezdődtek, ami gyengítette volna a városállam autonómiáját Kínával szemben.

Fotó: PHILIP FONG/AFP
Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP
Fotó: Vincent Yu/AP

Erre a napra a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport megemlékező felvonulást hirdetett a héten, de a rendőrség nem engedélyezte azt. Emiatt a csoport lefújta a demonstrációt. Ennek dacára több ezer demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben szombaton.

Fotó: PHILIP FONG/AFP
Fotó: LI GANG/XINHUA
Fotó: Jae C. Hong/AP

Voltak azonban olyan csoportok is, amelyek kukákból, jelzőtáblákból, utcai szemétből útakadályokat emeltek.

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP
Fotó: PHILIP FONG/AFP
Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A rendőrség próbálta megakadályozni, hogy a tüntetők fontos épületek közelébe jussanak, a parlament, a kormányhivatal és a Kínai Népköztársaság Felszabadító Hadseregének helyi főhadiszállása előtt mégis összetűzés alakult ki. Több tüntetőt őrizetbe vettek.

Fotó: PHILIP FONG/AFP
Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket aki könnygázt, vízágyúkat és paprikasprayt használtak ellenük.

Fotó: Kin Cheung/AP
Fotó: WANG SHEN/XINHUA
Fotó: Vincent Yu/AP

A vízágyúkból kilőtt víz kék festéket tartalmazott, hogy később is azonosítani tudják a tüntetőket. (Guardian/MTI)