Példátlan méretű sáskajárás fenyegeti Afrika keleti országait

2020 január 26., vasárnap 15:48

Nemzetközi segítséget kér az ENSZ, miután rég nem látott méretű sáskajárás pusztít Afrika keleti részén. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közleménye szerint az egyiptomi vándorsáskák pusztítása az egész régió élelmiszer-biztonságát, megélhetését és táplálkozását fenyegetheti.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Jelenleg Etiópia, Kenya és Szomália is példa nélküli, pusztító sáskajárástól szenved, és a FAO előrejelzései szerint ha elmarad a közös fellépés, a helyzet csak rosszabbodhat: júniusra akár ötszázszor ennyi sáska rabolhatja le majd a régió növényeit.

Etiópában és Szomáliban 25 éve nem volt ennyi sáska, míg Kenyában 70 évvel ezelőtt láttak utoljára ekkora sáskákat. Ha a rajok növekedését nem sikerül megállítani, akkor Dél-Szudán és Uganda takarmányai is veszélybe kerülhetnek.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP
Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A FAO szerint az állatok terjedésének üteme annyival az ismert szintek fölött van, hogy a helyi és nemzeti hatóságok képtelenek megbirkózni a problémával.

A tavaly év végi heves esőzések ideális körülményeket teremtettek a sáskák terjedéséhez. A sáskák amúgy világszerte sok gondot okozhatnak idén, Afrika keleti része mellett Indiában, Iránban és Pakisztánban is lehet számítani arra, hogy tavasszal rajok alakulhatnak ki.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A sáskák akár 150 kilométert is képesek egyetlen nap alatt megtenni, és közben minden egyes példány a saját testsúlyával megegyező tömegű, mintegy két grammnyi növényt lelegelni. A FAO korábban példák segítségével magyarázta el, mekkora léptékű pusztításról van szó: egy Párizs-méretű raj például simán elfogyaszt egyetlen nap alatt annyi élelmiszert, mint amennyit Franciaország lakosságának fele.

Az ENSZ már novemberben figyelmeztetést adott ki az etiópiai sáskafertőzöttség kialakulására: voltak gazdák, akik a teljes ültetvényeiket elveszítették.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A FAO igazgatója, Qu Dongyu szerint közös fellépésre lesz szükség a régióban, mivel a lokális ellenőrző lépések már nem elég hatékonyak: a világszervezet szerint a egyetlen lehetséges út a légi permetezés maradt, ehhez viszont nemzetközi támogatásra lesz szükség.

Nem elég ugyanis csak permetező anyagokkal teleszórni a régiót, de szükség lesz arra is, hogy helyreállítsák a helyiek gazdaságait. Afrika keleti részén már így is komoly gondokat okoztak a hosszabbá vált szárazságok. A FAO jelenlegi becslése szerint mintegy 70 millió dolláros segítségre lesz szükség a három érintett országban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt