Milliók ünnepelték az USA-ban rabszolgaság eltörlésének 155. évfordulóját

2020 június 20., szombat 9:58

Feszült, de reményteli – körülbelül így jellemezte több amerikai lap a pénteki „Juneteenth” ünnepet, a rabszolgaság megszüntetésének 155. évfordulóját. 1865 június 19-én hirdették ki a texasi Galvestonban a rabszolgaság teljes felszámolását az Egyesült Államokban, egész pontosan az unionista hadsereg ekkora tudta kikényszeríteni Abraham Lincoln elnök két és fél évvel korábbi határozatát az utolsó ellenálló texasi ültetvényesekkel szemben.

Az évfordulót a kezdetektől ünnepelték a fekete közösségekben, de hivatalos ünneppé csak a huszadik század hetvenes éveiben vált, ekkor Texas állam iktatta törvénybe. (Végül csak 1980-tól vált törvényerejűvé.) A szövetségi törvényhozás csak 1996-ban ismerte el az ünnepet, aztán a szentáus elé is került, de mai napig sem sikerült teljes jogú nemzeti üneppé nyilvánítani, bár két állam kormányzója (Virginiájé és New Yorké) is fizetett ünnepnappá tette az állami alkalmazottak számára, illetve több cég és intézmény (a Twitter, az Apple, a Google, az NFL, a Nike, a Harvard Egyetem és így tovább) is fizetett ünnepnapként kezeli.

A 2020-as egészen biztosan az eddigi legnagyobb Juneteenth (mozaikszó a június és a 19-e összevonásával) ünnep, szinte minden amerikai városban több ezres megmozdulás volt. A George Floyd-gyilkosságot követő országos zavargási hullám után csöndesen és békésen demonstráltak a résztvevők.

Ezrek gyűltek össze a Los Angeles-i városháza előtt. Fotó: VALERIE MACON/AFP
Ciera Foster filmsztár, modell, volt kosárlabdázó, polgárjogi aktivista beszél Los Angelesben. Fotó: VALERIE MACON/AFP
Los Angeles. Fotó: VALERIE MACON/AFP
Szintén Los Angeles. Fotó: VALERIE MACON/AFP
Atlantában (Georgia) volt az egyik legnagyobb megmozdulás. Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP
Captain America BLM-pajzzsal, letérdelve demomstrál George Floyd halálára utalva.
Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP
Atlantában elég feszült volt a hangulat, de komolyabb atrocitásról nem érkezett hír. A georgiai nagyvárosban műlt péneteken egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete férfit, Rayshard Brooksot, akit azért igazoltattak, mert az autójában aludt. Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt