"A szobor által mi, lengyeltótiak is büszkén üzenhetjük mostantól a világnak: egy test a mi hazánk"

2020 szeptember 11., 21:58

Trianon-emlékművet avattak a Somogy megyei Lengyeltótiban pénteken, írja az MTI. A Zichy parkban állították fel Farkaslaki Jakab György szobrász és Pap Lajos kőfaragó alkotását,

"amely a világ több tájáról származó kövekből készült, és Szűz Máriát ábrázolja, amint magához öleli a csonka Magyarországot."

Az ünnepségen megjelent és beszédet mondott a település polgármester, a térség országgyűlési képviselője, egy miniszteri biztos, majd egy államtitkár is.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa többek közt elmondta, hogy

  • "Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt száz évben bármikor."
  • "A magyar nemzet mára világnemzetté vált, mindezt az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság közösen érte el."
  • És leszögezte, hogy "az évszázad veszteségeit sikerült előnyünkre fordítanunk."

Móring József Attila a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője szerint

  • "a lengyeltóti Trianon-emlékmű nemcsak az emlékezésnek, a magyarságunk előtti tisztelgés fontosságának a jele, hanem a büszkeségé is."
  • Mert "hiába tépték le a nemzet kétharmadát, ez a nemzet él és élni akar".

Lengyeltóti kormánypárt polgármestere, Zsombok Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy

  • ma már a negyedik generáció teszi fel még mindig ugyanazt a kérdést, hogy miért mérte Magyarországra ezt a mérhetetlenül igazságtalan döntést a sors.
  • A felavatott alkotás pedig "arról tesz hitet, hogy a hazánk nem darabokból összetákolt valami, hanem egy test, amit nem lehet csak úgy vagdalni, toldani."
  • "A szobor által mi, lengyeltótiak is büszkén üzenhetjük mostantól a világnak: egy test a mi hazánk," tette hozzá.
photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A szoboravatást követően a nemzeti összetartozás éve alkalmából rendezett ünnepi gálán Menczer Tamás is megjelent és beszédet mondott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a művelődési ház színpadán arról, beszélt, hogy

  • "bennünket nem lehet eltüntetni, örökké a vesztes oldalra lökni, mert nekünk más terveink vannak".
  • Hozzátette: "a magyarság nemcsak, hogy túlélte az elmúlt száz évet, hanem meg is erősödött, ma erősebb, mint száz évvel ezelőtt."
  • "Magyar érdekeket képviselünk, magyar külpolitikát folytatunk, saját elhatározásból és tiszta szándékból állunk ki a külhoni magyarok mellett," mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.