Az Amazulu nemzetség királya, Misuzulu kaZwelithini (középen) a zulu regimentek körében

Hatalmi viták közepette koronázták meg a zuluk új királyát

2022 augusztus 21., 09:47

Szombaton több ezer ember vett részt a dél-afrikai Nongomában azon az ünnepségen, melyen megkoronázták a zuluk új királyát, a 47 éves Misuzulu Zulut, az előző király, Zwelithini egyik fiát. Az övék a Dél-Afrikai Köztársaság leggazdagabb és legbefolyásosabb tradicionális monarchiája. A zulu nemzetség nagy része a KwaZulu-Natal tartományban él az ország délkeleti részén, és körülbelül 10-12 millióan vannak. Ezzel ők a legnagyobb etnikai csoport, Dél-Afrika közel ötödét teszik ki.

Készülődő nők a koronázás előtt.
photo_camera Készülődő nők a koronázás előtt. Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP
Bámészkodó tömeg a palotán kívül.
photo_camera Bámészkodó tömeg a palotán kívül. Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP

A zulu királynak ugyan nincs végrehajtó hatalma, mégis nagy erkölcsi befolyást gyakorol a népére. A nagy eseményre már előző nap elkezdtek gyülekezni az emberek a királyi márványpalota körül. Nők és férfiak színes, hagyományos öltözékben várták, hogy láthassák és tiszteletüket tehessék az új uralkodónak.

Híres gyöngyös ruháikat és ékszereiket viselő nők énekelnek és táncolnak az ünnepségen.
photo_camera Híres gyöngyös ruháikat és ékszereiket viselő nők énekelnek és táncolnak az ünnepségen. Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP
Amabutho harci ezredek vezetői.
photo_camera Amabutho harci ezredek vezetői. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

Trónra lépését azonban egy öröklési vita árnyékolta be. A néhai Goodwill Zwelithini király hat feleséget és legalább 28 gyermeket hagyott hátra, amikor tavaly meghalt. Zwelithini harmadik feleségét jelölte ki régensnek végrendeletében. Ám a királynő egy hónappal később hirtelen meghalt, saját végrendeletében pedig közös fiukat, Misuzulut nevezte meg a következő királynak – ez nem tetszett a család többi ágának.

A királyi család egyik ága, akik ellenezték az új uralkodó személyét.
photo_camera A királyi család egyik ága, akik ellenezték az új uralkodó személyét. Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP

Sibongile Dlamini királynő, a néhai király első felesége saját fiát, Simakade Zulu herceget támogatta jogos örökösként, a király néhány testvére viszont egy harmadik herceget javasolt a trónra. Sibongile királynőnek az utódlás megtámadására irányuló jogi indítványát pénteken újjáélesztették, mivel fellebbezési jogot kapott egy korábbi, kedvezőtlen ítélet ellen. Szombaton két lánya sürgős kérelmet nyújtott be minden rituálé leállítására a fellebbezésig, de a helyi sajtó szerint ezt a bíróság elutasította. „Azok, akik zuluk és ismerik a hagyományokat, tudják, ki a király” - mondta Themba Fakazi, a Misuzulut támogató előző uralkodó tanácsadója.

Zulu harcosok kántálnak a ceremónián.
photo_camera Zulu harcosok kántálnak a ceremónián. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP
A királyi család női tagjai megérkeznek a koronázásra.
photo_camera A királyi család női tagjai megérkeznek a koronázásra. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

Nongomában az amaButhos néven ismert zulu harcosok sora vonult be a palotához, lándzsákat és állatbőrből készült pajzsokat tartottak a kezükben. „Ez egy nagyszerű nap, történelmet írunk” - mondta az AFP-nek a 80 éves Bongani Khumalo, aki a király védelméért felelős harcosezredek tagja. A zulu harcosok órákig hadi táncot jártak a meleg téli napsütésben, és várták a király megjelenését.

Harcosok ünnepelnek.
photo_camera Harcosok ünnepelnek. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP
Fiatal zulu lányoko és Amabutho harcosok énekelnek, táncolnak.
photo_camera Fiatal zulu lányoko és az Amabutho tagjai énekelnek, táncolnak. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

A nők szintén énekeltek és táncoltak – egyesek csupasz mellkassal, hagyományos gyöngydíszekben, mások redős szoknyában és zulu kalapokban, vagy az uralkodó képmását viselő kendőbe burkolózva. Királyi papnövendékek énekelve dicsőítették Misuzulut, és mesélték legendás őseinek történetét.

Gyöngyékszert viselő, félmeztelen zulu nő.
photo_camera Gyöngyékszert viselő, félmeztelen zulu nő. Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP
Meghalt a király, éljen a király!
photo_camera Meghalt a király, éljen a király! Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

Hirtelen az új király megjelent a tömeg előtt, díszes, fekete tollakból álló öltözetben, kezében lándzsával és pajzzsal. Csatlakozott a harcosokhoz, akik hűséget esküdtek új vezetőjüknek. „Megvan a királyunk!” – kiáltották néhányan. A ceremónia végén hagyományos leopárdbőrt és karmokból álló nyakláncot viselve Misuzulu azt mondta támogatóinak a trónról: „Ma a zulu nemzet új fejezetet kezd. Ígérem, azon fogok dolgozni, hogy egyesítsem a zulu nemzetet.”

Misuzulu átveszi a Tekintély Lándzsáját Mangosuthu Buthelezi zulu miniszterelnöktőll.
photo_camera Misuzulu átveszi a Tekintély Lándzsáját Mangosuthu Buthelezi zulu miniszterelnöktőll. Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP

Misuzulu tetemes vagyont örököl, és hatalmas bevételhez jut. Apja évente mintegy 71 millió randot (4,2 millió dollárt) kapott a kormánytól, emellett számos palota és egyéb ingatlan tulajdonosa volt. A királyi tröszt csaknem hárommillió hektár (7,4 millió hektár) földterületet kezel – ez egy Belgiumnyi terület. Cyril Ramaphosa elnök, aki márciusban ismerte el Misuzulut a jogos királynak, a következő hónapokban egy hivatalos szertartáson is hitelesíti majd a koronázást. (France24)

Címlapkép: RAJESH JANTILAL/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.