Meghalt Tim Page, aki végigfotózta a vietnámi háborút és az amerikai underground kultúrákat

2022 augusztus 25., 12:53

A vietnámi háborúról készített képei tették világhírűvé, de a 60-as és 70-es évek laoszi, kambodzsai konfliktusait, iletve az amerikai és indokínai underground drogkultúrákat is évtizedeken át dokumentálta. Egy éjszakát egy zárkában töltött Jim Morrisonnal. Tim Page szerdán hunyt el ausztráliai otthonában, 78 éves volt.

Amerikai katona a vietnámi Tan Anban, 1968.
photo_camera Amerikai katona a vietnámi Tan Anban, 1968 Fotó: Tim Page/Corbis/Getty Images

Page 1944. május 25-én született az Egyesült Királyságban. A weboldalán olvasható életrajza szerint 17 évesen hagyta el Angliát, hogy átutazza Európát, a Közel-Keletet, eljusson Indiába és Nepálba. A polgárháború idején Laoszban tartózkodott a United Press munkatársaként, innen Saigonba költözött, ahol a következő öt évben a vietnami háborúról tudósított a Time-Life, a UPI, a Paris Match és az Associated Press megbízásából. 1967-ben a közel-keleti hatnapos háborúról is beszámolt.

A vietnámi háború ikonikus fotósa lett, annyira, hogy Coppola róla mintázta a kábítószerfüggő riporter alakját az „Apokalipszis, most”-ban.

photo_camera Fotó: Credit: Chau Doan/LightRocket/Getty Images

Page háborús tudósítóként négyszer sebesült meg. Pályafutása során többször kritika érte, amiért a háború pillanatait túl romantikusan ábrázolta, ennek ellenére nyíltan háborúellenesnek vallotta magát. Barátja, a szintén újságíró Ben Bohane szerint Page gyakran mondta, hogy „csak a háborúellenes fénykép lehet jó háborús fénykép”.

photo_camera Fotó: Tim Page

1970 tavaszán, a kórházban fekve értesült arról, hogy legjobb barátja, a szintén fotós Sean Flynn eltűnt Kambodzsában. A 70-es és 80-as években Page küldetése volt, hogy megkeresse és sírhelyet állítson neki – és mindazoknak, akik eltűntek a háborúban. Ez vezette az IndoChina Media Memorial Foundation megalapításához, és „Requiem” című könyve megírásához is.

photo_camera Fotó: Tim Page

Egy 2013-as Time-interjúban, amikor arról kérdezték, érzett-e valaha késztetést, hogy fotóin cenzúrázza az általa látott borzalmakat, azt mondta: „Amikor háborúról tudósítasz, nem politikára gondolsz, hanem a kép kompozíciójára. Próbálsz életben maradni, próbálsz hasznos lenni. Talán ezért olyan erős a háborús fotózás: mert nincsenek politikai megfontolások, csak a legnyersebb valóság.”

photo_camera Fotó: Tim Page

Háborús tudósításai mellett az amerikai és indokínai drogkultúráról és a Rolling Stone fotósaként a korszak nagy zenei pillanatairól és fontos szereplőiről is sokat tudósított. 1967-ben Jim Morrisonnal együtt tartóztatták le, amikor a Doors frontemberét lerángatták a rendőrök a színpadról New Havenben, Connecticutban. Page a vád szerint akadályozta a rendőri intézkedést, így mindketten zárkában töltötték az éjszakát.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/Keystone via AFP

Page 2009-ben 5 hónapot töltött az ENSZ fotós békenagyköveteként Afganisztánban. Több dokumentumfilm is készült róla, tíz könyve jelent meg.

Solti Hanna cikke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.