„Mindenhonnan hangokat hallani a romok alól”

2023 február 08., 13:26

A legfrissebb jelentések szerint több mint 11 ezren haltak meg a hétfő reggeli földrengés következtében Törökországban és Szíriában. A térségbe látogató török elnök bejelentése szerint

Törökországban az áldozatok száma 8754-re, a sebesültek száma 49 133-ra nőtt szerda délutánra. Legalább 6444 épület összeomlott.

Legalább hat embert mentettek már ki a romok alól a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai. A csapat húsz fővel és 4 keresőkutyával dolgozik a dél-törökországi Hatay tartományban, a munkát civilként végzik, nem az állami mentőcsapat tagjaként.

Kutyával és hangdetektorral keresik a túlélőket, tudnak kommunikálni azokkal, akik ott vannak a romok alatt. Hihetetlen, hogy mindenhonnan hangokat hallanak,

mondta az Euronewsnak Balázs-Vidáts Tímea mentőkutya-vezető. A terepen dolgozó magyarok szerint rengetegen rekedhettek az épületek romjai alatt, mert mindenfelől hangokat hallanak. A szakember szerint sajnos nagyon kevés a helyszínen a munkagép, nagyon lassan haladnak a romok eltakarításával.

„Ez lelkileg is nehéz lehet. Találtak egy hölgyet, akinek hallották a hangját, és a kutyák is jelezték, hogy ott van valaki, látták is, hogy az illető deréktól fölfelé beszorult, kommunikálni is tudtak vele, de van, akit nem tudnak kiszedni, hiába találják meg, mert nincsenek ott a munkagépek. Erre vannak modern és profi kézi eszközeink, de egy 10 emeletes épület romjainak az eltakarításához, elemeléséhez munkagépekre is szükség volna, még ha kockázatos is a művelet,”

mondta Balázs-Vidáts.

photo_camera Fotó: BASIR GULUM/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: SERCAN KUCUKSAHIN/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: -/AFP
photo_camera Fotó: KEMAL ASLAN/REUTERS
photo_camera Fotó: UMIT BEKTAS/REUTERS
photo_camera Fotó: MUSTAFA SEVEN/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: SHIGEKI TAO/The Yomiuri Shimbun via AFP
photo_camera Fotó: UMIT BEKTAS/REUTERS
photo_camera Fotó: SERCAN KUCUKSAHIN/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: UMIT BEKTAS/REUTERS
photo_camera Fotó: KASAM RAMMAH/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: SERTAC KAYAR/REUTERS
photo_camera Fotó: ARIF AKDOGAN/Anadolu Agency via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.