Jeti Válasz

Nem lehet több kérdés: itt a Jeti Válasz, a könyv a 444 első tíz évéről

2023 október 18., 09:58

„A régmúlt messzeségbe vesző,
hófödte hegyláncai közül
leereszkedik hozzánk
az emlékezés óaranyszőrű jetije…”

Mi az ott? Egy madár? Egy repülő? Nem, csak egy könyv. De milyen könyv!

2023. április 29-én ünnepeltük a tízéves évfordulóját annak, hogy 2013. április 29-én megünnepeltük a 444 születését. A többi: közelmúlt.

link Forrás

Az alkalomból nemcsak limitált pólókat készítettünk, de végre elkészült a fanzin-emlékkönyvünk Rólunk, Magunknak Nektek.

Megjelent a 444 oldalas Jeti Válasz – A 444 első 10 éve című keménytáblás könyv, ami az ősrobbanástól napjainkig meséli el Magyarország első számú háromjegyű újságjának igaz történetét.

Jeti Válasz

Ebben a rommá illusztrált, egyszerre valódi és álemlékkönyvben alapemberek, egykori és új kollégák mesélik el az elmúlt tíz év legkomolyabb és legkomolytalanabb, legsúlyosabb és legsúlytalanabb élményeit, sztorijait, híreit és álhíreit.

Mi történt a világon akkoriban, amikor elindult a 444? Hogyan vettük észre, hogy éppen közvetlenül a szerkesztőség melletti lakásban van egy, a hazájában elítélt, bukott miniszterelnök? Hány éve őrzünk egy túrós csuszát a fiókban? Mi volt minden idők kommentje, és miért szűnt meg (többször is) a kommentelés? Ki volt Vikunya Vendel, Kutyaházi Adonisz pátriárka és Szeksz Tiborné? Hogyan dúlt a 2014-es Nagy 444–Cink-háború? Mi lett a városligeti herbálozás következménye? Mivel dühítettük fel a fiféket? Hogyan született a Győzelmi kényszer? Mik voltak a legbénább húzásaink? Mikor volt büdös a föld? Miért nem lesz több Yolo Világ? Miről szólt a több mint 1200 videónk? Miért tiltottak ki minket a Parlamentből, és hogyan jutottunk vissza? Mi lett a Gütyül Ganggel?

A Jeti Válaszból minden – és még több, sőt kevesebb is – kiderül (mármint arról, amit nem felejtettük ki).

Alaposan bemutatjuk a 444 legelső napját. Előkerestük a magyar sajtó első nyomtatott animgifjét. Felidézzük azt, amikor celluxszal tekertük be, illetve amikor nutellával kentük be az arcunkat. Megemlékezünk arról, amikor elmentünk beerbike-ozni. Eláruljuk, a 2018-as választás előtt hogyan találtuk meg a Jobbik és az LMP titkos egyeztetését, illetve hogyan lobbiztuk be Szily Lászlót több tévéműsorba is. Nem maradt ki Bede Márton fiktív tudósítása sem a Balaton Soundról, ahogy az sem, amikor végigette egy svédasztalos étterem jó étvágyú vendégének menüjét. És szó szerint több mint száz hasonló történetet osztunk még meg a könyvben.

Jeti Válasz

De ebben a keménytáblás, vastag kötetben – amit Mohammed Nur tervezett és illusztrált – természetesen nem csak rólunk van szó. A havi bontásban elmesélt 444-sztorival párhuzamosan végig ott fut a körülöttünk lévő világ – és főleg Magyarország – története. Például: meghal Paul Walker (2013/11); Conchita Wurst nyeri az Eurovíziós Dalfesztivált (2014/5); Juncker megpofozza Orbánt (2015/5); egy gyerek fingnak öltözik Halloweenkor (2015/10); agyonlövik Harambét (2016/5); lecsap a kőbányai szopófantom (2018/8); Baby Yoda Levest eszik (2019/12); Szájer József az ereszen át távozik (2020/11); krónikus szélgörccsel kerül kórházba a bélgázát áruló influenszer, miután bablevessel fojtott le három adag fehérjeturmixot (2022/1) stb.

A könyvben rengeteg fotóval és kézműves infografikákkal mutatjuk be a szerkesztőséget, és hosszabb cikkekben is írunk érdekes, emlékezetes, nekünk kedves vagy fontos dolgokról:

  • Uj Péter végre pontosan beszámol a Népszabadságtól az INteRNeTTón és az Indexen át 2013-ig vezető hosszú útjáról, és felfedi a 444-es jetimitológia gyökereit.
  • Vajda Gábor a hírhedt mattfekete szlovák Bentley és a 2013-as internet viszonyát elemzi.
  • Tamás Bence Gáspár pedig bemutatja a 444-es jetiverzum összes jetijét és jetitervét.
  • Ács Dániel elmeséli a Rapháború, a Sötét parkolási ügyek Budapesten és A gyilkosok emlékműve című filmjeinek háttértörténetét.
  • Fülöp Péter felidézi a kellemetlen hónapokat, amiket itt töltött, és elárulja, mi történt a Kellemetlen Percekkel.
  • Herczeg Márk őszinte csodálattal mutatja be a 444 leggusztustalanabb munkatársát.
  • Haszán Zoltán a 444 és a felcsúti Puskás Akadémia „se veled, se nélküled” kapcsolatát boncolgatja.
  • Rényi Pál Dániel végigveszi, a rendszer hogyan forgatta fel a magyar médiapiacot.
  • Winkler Róbert felidézi a Borízű hang születését.
  • Végül Magyari Péter 2444 című, tragikus költeménye zárja a kötetet.

A Jeti Válaszban emellett Bödőcs Tibor egy új írása is olvasható, de vannak benne ünnepi és werkfotók, rejtvény, mindenféle grafikon, videókatalógus, sőt még egy rakás QR-kód is fért bele.

Sosem volt még ennyire megpakolva a táska!

A Jeti Válasz – A 444 első 10 éve a 444 Shopban megrendelhető 9990 forintért, de 444 cikkek és 444 közösség előfizetéssel csak 7990 forintba kerül.

Néhány oldalpár az ünnepi könyvből: