Már több mint 100 ezer embert menekítettek ki az oroszországi és kazahsztáni áradások miatt

április 09., 15:45

Oroszországban és a szomszédos Kazahsztánban már több mint 100 ezer embert menekítettek ki az áradások miatt – közölték a kazah és orosz hatóságok.

Mentés Kazahsztánban április 9-én.
photo_camera Mentés Kazahsztánban április 9-én. Fotó: Kazakh Ministry of Emergency/Anadolu via AFP

A kazah polgári védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a közép-ázsiai ország áradás sújtotta nyugati és északi területeiről kb. 86 ezer embert mentettek ki és helyeztek biztonságba, köztük 29 ezer gyereket. A víz több mint 3700 házat öntött el.

Evezősök az elárasztott Orszkban április 7-án.
photo_camera Evezősök az elárasztott Orszkban április 7-án. Fotó: Anatolij Zsdanov/AFP

Az olvadékvíz áradása számos települést elöntött az Urál-hegységben, Szibériában és Kazahsztán olyan folyókhoz közeli területein, mint az Urál és a Tobol, amik a helyi hatóságok szerint pár óra alatt méterekkel emelkedve érték el a valaha mért legmagasabb szintet.

photo_camera Fotó: KAZAKH MINISTRY OF EMERGENCY/Anadolu via AFP

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő, aki a napokban az elmúlt 80 év talán legnagyobb természeti katasztrófájaként számolt be az áradásokról, azzal vádolta a helyi hatóságokat, hogy nem készültek fel kellőképpen az árvízhelyzetre.

Mentőcsónakokkal kimenekített kazahok
photo_camera Mentőcsónakokkal kimenekített kazahok Fotó: KAZAKH MINISTRY OF EMERGENCY/Anadolu via AFP

A kazahsztáni mentési munkálatokon az érintett minisztériumok és a hadsereg állományának 23 ezer tagja dolgozik, emellett több ezer civil önkéntes is részt vesz a munkában.

Mentés az oroszországi Orszkban április 7-én.
photo_camera Mentés az oroszországi Orszkban április 7-én. Fotó: Russian Emergencies Ministry/AFP

Az orosz hatóságok 6500 ember kimenekítéséről számoltak be, de az áradás 10 550 házat érintett az uráli és a szibériai régióban.

Az elárasztott Orenburgi terület április 9-én.
photo_camera Az elárasztott Orenburgi terület április 9-én. Fotó: Russian Emergency Situations Ministry/AFP

Oroszországban az orenburgi régiót sújtotta a legsúlyosabban az árvíz, ahol már múlt csütörtök óta rendkívüli állapot van érvényben. A kb. 550 ezer fős Orenburgban a vízszint a kritikus 9,3 méteres szint felé emelkedett, miközben a szirénák nagy árvizekre figyelmeztettek. A vízszint jelenleg 9,14 méteren áll, de Orenburg polgármestere szerint az árhullám szerdán tetőzhet.

Kurgan és Tyumeny megyében, ahol hétfőn lépett életbe a rendkívüli állapot, szintén rekordmagasságú vízállásra számítanak. (Reuters, MTI)