Újra áll a miskolci Villanyrendőr

június 05., 16:06

Immár emlékműként, a régi helyén, megújult formában állította fel a miskolci önkormányzat civil összefogással és vállalkozói segítséggel a város egyik legismertebb építményét, a Villanyrendőrt.

Veres Pál polgármester elmesélte, hogy az eredeti építményt már több mint negyven éve lebontották, de mintegy tíz évvel ezelőtt civilek, lokálpatrióták és várostörténettel foglalkozók kezdeményezték a visszaállítását. Bár az ötlet évekig pihent, néhány éve vállalkozók keresték meg az önkormányzatot, hogy hajlandók lennének pénzt és munkát áldozni a Villanyrendőrért.

A villanyrendőr 1968-ban
photo_camera A Villanyrendőr 1968-ban Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

Veres azt reméli, hogy az építmény erősíti majd Miskolc identitását, és a miskolciaknak, valamint az oda látogatóknak „turisztikailag is érdekes” találkozási pont lesz.

Szántó István, a civil kezdeményezők egyike arról beszélt, a Villanyrendőr a Mancs-szoborral és a Szinva teraszon található Miskolci lányok szoborcsoporttal egységes turisztikai vonzerőt ad majd a környéknek - írja az MTI.

photo_camera A Villanyrendőr az átadón Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Ebből mondjuk az pont nem derül ki, hogy mi a bánat az a villanyrendőr, úgyhogy idemásolom a Borsod24 cikkének részletét: „A miskolci Villanyrendőr elnevezésről nem tudni, honnan származik, valószínűleg a nép adta neki amiatt, mert állt a rendőr a magasban, figyelte a forgalmat, és annak függvényében irányította gombokkal a jelzőlámpákat, semmilyen automatizmus nem volt benne eredetileg. A rendőrnek olyan feladata is volt, hogy leszólt a gyalogosoknak, hogy például nem kellene elindulni.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

„Aktívan beleszólt a közlekedésbe, ami ugyancsak elősegítette, hogy fogalommá váljon. A második világháború utána felmerült, hogy modernizálni kellene, akkor megépült az első villanyrendőr, ami egy kisebb konstrukció volt, egy kisebb dobogón állt a rendőr, de a lényege ugyanez volt. Aztán a ’60-as években épült meg az a nagyobb henger alakú építmény, ami tehát már a második villanyrendőr. Az már az az építmény volt, amire még ma is sokan emlékeznek az idősebbek közül, és amit most rekonstruálnak” - írja a megyei lap.