Magyar tagja is lesz a Facebook Legfelsőbb Bíróságának, ami több mint kétmilliárd ember szólásszabadságról dönthet majd

2020 május 06., 17:03
  • Sajó András, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírája, nemzetközi szinten elismert szakértője a szólásszabadságnak.
  • Ő lesz a magyar tagja a Facebook új, 40 tagú Legfelsőbb Bíróságának, ami tartalmi kérdésekről dönt majd.
  • Az elmúlt évek egyre élesebb viták folytak arról, hogy mit szabad és mit tilos mondani a Facebookon, a cég eddig átláthatatlan és következetlen gyakorlatát váltja fel az új, a vállalattól jogilag is független szervezet.
  • Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy működik majd az új rendszer, kik működtetik, és mit várhatunk tőle.

Valószínűleg a kínai nyilvánosságot szabályozó legfőbb állami szervnek, az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak vagy az emberi jogok európai bíróságának sincs olyan globális befolyása milliárdok szólásszabadságára, mint annak a testületnek, amelynek tagjait másfél év előkészítő munka után hivatalosan ma jelentett be a Facebook.

Az angolul „oversight board”, magyarul „ellenőrző bizottság” nevű intézmény lényegében Legfelsőbb Bíróságaként fog működni.

Ez az új, negyven fős testület dönt majd arról, mit lehet posztolni a Facebookon és az Instagramon, illetve mit nem. A bizottságnak magyar tagja is van, Sajó András, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság volt bírája, a szólásszabadság egyik nemzetközileg is elismert szakértője. Mellette Alan Rusbridger, Guardian volt főszerkesztője, Helle Thorning-Schmidt, volt dán miniszterelnök, és Tawakkol Karman, Nobel-békedíjas jemeni aktivista is ott van az első tagok között.

Ha valakinek törlik a posztját, vagy jelent egy bejegyzést, és a Facebook mégsem csinál semmit, akkor mostantól ehhez a bizottság-bírósághoz fordulhat. A bizottság csak a panaszok töredékével tud majd foglalkozni, ígéreteik szerint külön csoport váltogatja majd azokat az ügyeket, amik sok embert, fontos alapjogokat vagy kritikus közéleti vitákat érintenek.

42 milliárdos pénzalap

Az ellenőrző bizottság a Facebooktól független, önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, aminek működtetésére a Facebook 130 millió dolláros (42 milliárd forintos) önálló pénzügyi alapot hozott létre. A bizottság első húsz tagját a Facebook választotta ki, további húsz tagot pedig később neveznek meg. A bizottság tagjai a bizottságtól fizetést kapnak (hogy mennyit, azt nem árulták el), az intézménynek lesz saját szakértőkből és tanácsadókból álló (a Facebooktól szintén független) szervezete.

Az egyedi ügyekben a bizottság döntéseit a Facebook magára nézve kötelezőnek ismeri el, és hét napon belül végrehajtja. A bizottsághoz nem csak a felhasználók fordulhatnak panasszal, de a Facebook is kérheti arra, hogy a konkrét esetek felülvizsgálatán túl állásfoglalásokat, irányelveket fogalmazzon meg.

Néhány kivétellel.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.