Több autonómiát kértek, mindent elvesztettek a modellváltó egyetemek

2021 április 28., 04:07

Az Orbán-kormány nem tétlenkedett 2020-ban, a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetet kihasználta arra, hogy több olyan rendszerszintű változást is végigvigyen, amibe évtizedek óta nem vágtak bele magyar politikusok. Ezek többségének az égegyadta világon semmi köze a koronavírushoz, de a kormány úgy ítélhette meg, hogy a járvány alatt kisebb ellenállással és kevesebb figyelem mellett lehet lezavarni ezeket a “reformokat”. Az egyik ilyen a magyar felsőoktatás átalakítása, vagy ahogy a kormány szereti hívni, modellváltása, amelynek részeként alig egy év alatt a magyar felsőoktatás nagy része állami fenntartásúból politikai ellenőrzés alatt tartott magánintézménnyé vált. Ahogy pedig a kormány lebonyolította és bonyolítja a modellváltást, abban a Fidesz reformpolitikájának minden elemét meg lehet találni:

végy egy modellt, ami külföldön sikeresen működik, és valós intézményi problémákat oldana meg, töltsd meg a saját politikai/hatalmi racionalitásodnak megfelelő tartalommal, majd verd végig a rendszeren olyan gyorsan és agresszíven, amennyire csak lehet!Ennek eredményeként azok az egyetemek, amelyek évek óta akarták és várták a modellváltást, valami egészen mást kaptak a folyamat végén, mint amiről évekig tárgyaltak a kormánnyal. Idővel talán így is megoldódnak a problémáik, amik miatt várták a reformot, de olyan áron, amelyet nem biztos, hogy szerettek volna kifizetni cserébe.

Ebben a cikkben végigvesszük, hogy honnan és hogyan indult a modellváltás folyamata, milyen problémákra akart választ adni eredetileg milyen eszközökkel, és milyen változásokon esett át. És arról is szó lesz, hogy azokon az egyetemeken, ahol már végigment a folyamat, ezt hogyan élték meg az ott dolgozók, milyen problémákat és konfliktusokat okozott a nagy reform. Ehhez a modellváltás folyamatát az ötlettől a kivitelezésig követő forrásokkal beszéltünk, és beleolvastunk a folyamatot megalapozó dokumentumokba is.

Az évek óta várt változás

Azt, hogy az egyetemek valahogy kerüljenek ki az állam alól, nem a Fidesz találta ki.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.