Az Amerikai Fater az egész magyar politikai élet ellen: ki is ez a Márki-Zay Péter?

2021 október 25., 04:17

„Nem gyűlöletkampányok, hanem szeretetkampányok kellenek.”

Csaptad arcon a gyerekeidet? Előfordult, dühből, igen”

„Talán soha nem volt olyan jó multinak lenni Magyarországon, mint most, a Fidesz alatt.”

„Ha felismerjük és elfogadjuk, hogy egy életünk van, és az véges, ha végiggondoljuk azt, hogy miért vagyunk itt a Földön, akkor rájövünk, hogy az emberek alapvetően jók.”

„ (…) egy 25 meleg férfi által rendezett, maszk és gumi nélküli partin vett részt, ahonnan egy hátizsák kábítószerrel menekült az ereszen keresztül”

Ki mondta ezeket? Sorrendben Ferenc pápa, Charles Manson, Jámbor „Jámbi” Andás, René Descartes és Nagy Feró?

Nem, természetesen mindegyik idézet forrása cikkünk tárgya, Márki-Zay Péter volt.

Az ember, aki nem egyszerűen annyit csinált, hogy teljes outsiderként, pártháttér és szövetségesek nélkül megnyerte a miniszterelnök-jelölti előválasztást, hanem aki 11 éve az első olyan vitéz, akiről választók kimutathatóan nagy tömegei hiszik el, hogy képes lehet megdönteni az Orbán-rendszert. És akiről ezen választók egy része még azt is el tudja képzelni, hogy bónuszként képes lehet túllépni a Magyarországot 18 éve nyomasztó Gyurcsány-Orbán-világon.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

De ki ez a fickó, akit 2018. január elsején még senki sem ismert az országban? Mik azok a tulajdonságok és képességek, amik lehetővé tették, hogy a rövid ideje pályán lévő Márki-Zay Péter olyan, egészen eltérő választói rétegeket tudjon megszólítani, mint a hardcore Fidesz-ellenesek, a budapesti liberális elit, a politikai versenyt sosem tapasztalt fiatalok, a kiábrándult Fidesz-szavazók, az internetezők és az egyiksemezős-mindenkiszarozósok? És mi az benne, ami miatt a hétgyerekes, konzervatív, gyakorló katolikus vidéki családapa sokkal népszerűbb a progresszív, vallástalan Budapesten, mint a természetes választói közegének képzelt magyar vidéken?

A tömör válasz minderre egyetlen név: Stan Smith. Igen, az a Stan Smith, a republikánus CIA-ügynök családapa az Amerikai Fater című felnőttrajzfim-sorozatból.

A szintén egzakt, de kicsit részletezőbb válasz pedig a következő:

Suli, vallás és őrülten sok gyerek

„A megyei döntő 23 versenyzője között az egyetlen hetedik osztályos Márki-Zay Péter (Ságvári iskola) volt, aki az elért 11. helyével igen szép eredményt mondhat magáénak.”

Ez volt az első mondat, amit Márki-Zay Péterről a magyar sajtóban leírtak, a Csongrád Megyei Hírlap hódmezővásárhelyi kiadásának 1985. május 25-i számában. A természetkutató tanulmányi versenyen szépen teljesítő, vásárhelyi illetőségű Márki-Zay pajtás azonban csak egy ötödik oldal alján szerénykedő cikkre volt jó. A címlap tetejét az állampárt újszegedi Sportcsarnokban tartott választási gyűléséről szóló anyag foglalta el, „Erősítsük társadalmunk szocialista egységét!” címmel, benne díszvendégként Apró Antallal, a Központi Bi­zottság tagjával, az Országgyűlés nyugal­mazott elnökével, Márki-Zay mostani előválasztási ellenfelének, Dobrev Klárának a nagypapájával.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.