Nem azt mondtam, hogy rossz ember vagy, hanem azt, hogy bűnöző

2022 augusztus 16., 19:04
  • Hat évad után ezen a héten véget ér a Breaking Bad előzménysorozata, a Better Call Saul.
  • Egy karikaturisztikus figura születését mutatja be, akinek átalakulása árnyaltabb és ellentmondásosabb, mint Walter White útja.
  • Látszólag kisebbek itt a tétek, a készítők mégis el tudják érni, hogy az emberi drámák sem tűnnek kevésbé súlyosnak a maffiaügyeknél.
  • A tempó és képi világ is egészen más, mint a legtöbb sorozatban.
  • Kijavították a Breaking Bad legnagyobb hibáját is azzal, hogy itt van egy igazán erős női karakter, Kim Wexler.

Viccelődéssel indult az egész. Már a Breaking Bad forgatása közben is előfordult, hogy egy-egy ötletre azt mondták a készítők: ezt majd a Saul-előzménysorozatban sütik el. Aztán egyre komolyabbra fordult a dolog. A karikatúra-szerű mellékszereplő, bűnöző zugügyvéd Saul Goodman, akit leginkább a tragikus fordulatok komikus ellensúlyozására használtak, olyan népszerű lett, hogy kínálta magát a lehetőség: a figurájára építve kijönne egy spinoff.

A hollywoodi univerzumgyártó-ipar ebből valami lélektelen utánlövést hozott volna ki. Átlagos sorozatkészítők pedig egy korrekt, de az eredeti anyaghoz érdemeben nem sokat adó tiszteletkört, néhány bónuszpillanattal a rajongóknak.

Vince Gilligan és Peter Gould kezében viszont mestermű született, ami nemcsak, hogy a történetmesélés színvonalában és képi világának ötletgazdagságában is köröket ver a legtöbb mai sorozatra, de még azt a kérdést is érdemben fel lehet tenni:

a Better Call Saul felér a Breaking Badhez?

A válasz a cikk végén következik.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.