A Karácsony-dilemma: elfogadják-e a választók a süketelést a pénzekről, cserébe azért, hogy legalább nem vagyok fideszes?

2023 július 25., 04:23

Miért folytat hetek óta összehangolt kampányt a kormánymédia és a netes kormányinfluenszerek harci egysége Karácsony Gergely ellen a főpolgármestert támogató Kilencvenkilenc Mozgalom 506 millió forintja miatt? És főleg miért nem reagál szinte semmit erre Karácsony, illetve amikor mégis megszólal, miért állít olyant tényként, amit még ellenzéki szövetségesei sem hisznek el neki, sőt sokan ki is nevetik miatta?

A talán legnépszerűbb ellenzéki politikus viselkedése még a kormánykritikus hírfogyasztók egy részének is talányos, pedig az ügy eddigi menetének ismeretében tényleg van stratégiai értelme a sunyításnak, sőt még annak is, ha sokan a hívei közül is azt gondolják, hogy nem mond igazat. Ennek persze Karácsony később bőven megihatja a levét

Karácsony, illetve a Kilencvenkilenc pénzeinek ügye azért került elő, mert a rendőrség, a NAV és a polgári titkosszolgálatok tavaly ősz óta vizsgálódnak-nyomoznak az ellenzéket segítő külföldi pénzadományok ügyében, úgy, hogy a vizsgálatot a Rogán Antal által felügyelt új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ fogja össze és felügyeli. Bár már az egész folyamat kezdetén gyanús volt, hogy az egésznek leginkább politikai lejárató célja lehet, a 2022. novembere és 2023. júniusa között elkészült, majd a titkosítás alól mindig feloldott, majd publikált jelentések - összesen három darab - ténylegesen igazolták ezt a félelmet. A publikált anyagok annyiban ugyanakkor megnyugtathatják a magyarországi demokrácia féltőit, hogy ha volt is konkrét politikai megrendelés a szolgálatok felé, azok vagy nem akarták vagy képtelenek voltak azt teljesíteni. A 3 jelentésben - ideértve a nagy, 52 oldalas összefoglaló anyagot is -

ugyanis nemhogy bizonyítani nem tudták, de utalás sincs arra, hogy bármelyik ellenzéki párt törvénytelen külföldi támogatásban részesült volna. Az ellenzék ugyanis olyan konstrukciót dolgozott ki, hogy a nagy összegű amerikai támogatásokat nem a szigorúan szabályozott pártok, hanem az a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vette fel és fizette belőle a kampányt a gyakorlatban lebonyolító cégeket, amelyikre nem vonatkoznak a pártkorlátozások.

Bár a kormányzat még bőven megszívathatja az ellenzéket az ügyben - hiszen például ott lebeg a fejük felett az ÁSZ-vizsgálat fenyegetése is - egyelőre úgy tűnik, hogy a Rogán-titkosszolgálatnak ez nem sikerült, már ha voltak egyáltalán ilyen céljai.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.