„A nő teste arra való, hogy szüljön” – mondta az orvos a nőgyógyászati vizsgálaton

2023 december 09., 08:01
  • A nők többsége azzal tisztában van, hogy a szexuális jellegű megjegyzések nem megengedettek egy nőgyógyászati vizsgálat során, de azt kevesen tudják, hogy a nőgyógyásznak mennyire van joga a nő magánéletében vájkálni, például gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekben.
  • Összegyűjtöttünk néhány történetet, ahol a gyermektelen nők olyan kérdéseket vagy megjegyzéseket kaptak a nőgyógyászuktól, ami után úgy érezték: az orvos átlépett egy határt.
  • Nőgyógyászok, szülésznők és jogi szakértők segítségével pedig igyekszünk megvilágítani a nőgyógyászok oldalát is, hogy értsük, mit, miért tesznek, de mi az, ami nem oké egy ilyen szituációban.

Ketyeg az óra

Larion Zoé rutinszerű nőgyógyászati vizsgálatra ment 35 éves korában, ahol az orvos megkérdezte tőle, hogyhogy nincs gyereke. Zoé azt válaszolta, hogy nem szeretne.

„Erre az orvos döbbenten kérdezett vissza, hogyhogy nem akarok? Majd azt mondta, hogy a nő kötelessége szülni, arra való a teste. Én azért járok nőgyógyászhoz, hogy megtudjam, minden rendben van-e, nem pedig azért, hogy kioktassanak arról, hogy egy nő mire született. Ebbe szerintem egyébként sincs az orvosnak beleszólása, ez egy, maximum két emberre tartozik” - mesélte.

Zoé nem bocsátkozott az orvossal vitába, mert úgy vélte, hogy felnőtt ember, aki el tudja dönteni, hogy mit akar. A hasonló kellemetlen szituációkat viszont azóta azzal próbálja elkerülni, hogy már a kérdés és a megjegyzés elébe megy azzal, hogy nagyon határozottan kijelenti, nem akar gyereket, és ilyenkor már nem kérdeznek vissza.

Bár Zoé nőgyógyásza egy idősebb férfi volt, korántsem csak a férfi nőgyógyászok tesznek ilyen megjegyzéseket. Viktória szintén 35 éves kora körül ment el egy nőgyógyászhoz, ahol egy orvosnő oktatta ki.

„Annyit mondott a nő negédes hangon, hogy ketyeg az óra. Biztosan nem rosszindulatból mondta, de ettől még elfogadhatatlannak tartom, és egyébként sem értettem, hogy miért van szükség erre a megjegyzésre, hiszen szerintem a nők többsége tisztában van azzal, hogy hány éves korig van esély teherbeesésre” - mondta Viktória.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.